ГоловнаЕкономікаФінанси

ПриватБанк подав позов проти PwC на $3 млрд (оновлено)

Справу розгляне кіпрський суд у Нікосії.

ПриватБанк подав позов проти PwC на $3 млрд (оновлено)
Фото: Макс Требухов

ПриватБанк подав позов до кіпрського регіонального суду Нікосії проти кіпрської PricewaterhouseCoopers Limited і українського ТОВ "ПрайсвотерхаусКуперс (Україна)" на 3 млрд доларів.

Агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на прес-службу фінустанови повідомляє, що банк звинувачує аудиторські компанії в порушенні своїх обов'язків під час перевірки фінансової звітності банку за 2013-2015 роки.

Оновлення. ПриватБанк розцінює це як другий важливий крок, зроблений у рамках відшкодування збитків від націоналізації. Першим був судовий позов проти колишніх власників банку у Високому суді Лондона в грудні 2017 року.

"Подача позову проти PwC є логічним і необхідним кроком, з огляду на велику відповідальність PwC у перевірці фінансової звітності банку. Абсолютна нездатність PwC виявити в банку операції шахрайства протягом багатьох років призвела до того, що практично весь корпоративний кредитний портфель банку не обслуговується і не має відповідного заставного забезпечення. Тепер кіпрський суд буде приймати рішення щодо PwC в установленому порядку", - сказав голова правління ПриватБанку Пьотр Крумханзл.

ПриватБанк доручив міжнародній юридичній компанії Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan (Великобританія) спільно з кіпрськими юридичними фірмами Antis Triantafyllides & Sons і Chrysses Demetriades & Co представляти його інтереси протягом судових розглядів з PwC.

Нагадаємо, в липні 2017 року правління Національного банку України виключило компанію "Прайсвотерхаускуперс (аудит)" із реєстру аудиторських фірм, які мають право перевіряти банки. Таке рішення НБУ пояснив тим, що висновки PwC не відображали ризиків роботи ПриватБанку, що в підсумку стало причиною його неплатоспроможності, націоналізації і великих витрат держави на капіталізацію.

У січні того ж року начальник відділу оцінки та моніторингу застав Департаменту управління ризиками НБУ Тетяна Сірош заявила, що PricewaterhouseCoopers в Україні має бути закритий у зв'язку з неякісною оцінкою застав Приватбанку. "Усі їхні звіти, які ми бачили, містили серйозні недоліки, від чого ставали неякісними і непрофесійними", - заявляла вона.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram