ГоловнаЕкономікаДержава

Ціни на газ і електроенергію повинні бути ринковими, - Енергоспівтовариство

Україна повинна сприяти лібералізації своїх ринків газу та електроенергії.

Ціни на газ і електроенергію повинні бути ринковими, - Енергоспівтовариство
Фото: Uros Hocevar/delo.si

Україна як держава-член європейського Енергетичного товариства зобов'язана сприяти лібералізації своїх ринків газу та електроенергії. Про це заявив голова Секретаріату Енергетичного співтовариства (ЄС) Янез Копач, передає "112-Україна".

"Лібералізація означає, що ціни визначаються на вільному ринку в результаті попиту і пропозиції. Це означає, що ціни будуть приблизно однаковими для всіх споживачів, але не визначені рішенням Кабінету Міністрів або будь-якого іншого державного органу. Це означає також, що не буде прихованого перехресного субсидування між різними типами споживачів", - цитує телеканал Копача.

На його думку, промисловість на розвиненому ринку не платить за населення. Водночас уряд може захищати соціально вразливі групи споживачів газу й електроенергії. "Лібералізація цін має свої обмеження у втручанні уряду в захист соціально вразливих клієнтів. Уряд визначає, які клієнти уразливі, з огляду на їхні доходи, і забезпечує належну бюджетну підтримку для них, сприяючи при цьому ринковим цінам", - зазначив Копач.

Як відомо, ринкові ціни на газ в Україні з 2016 року розраховуються за формулою "Дюссельдорф +" (середня ціна газу за 12 місяців у німецькому хабі NCG + доставка в Україну), а на електроенергію - за формулою "Роттердам+" (середня ціна газу за 12 місяців у голландському хабі ARA (порти Амстердам-Роттердам-Антверпен) + доставка в Україну). Згідно з даними НКРЕКП, в Україні на сьогодні встановлені найнижчі в Європі тарифи на електроенергію для населення і промисловості. Як раніше повідомляли, в Європейському Енергоспівтоваристві вважають роботу регулятора НКРЕКП прозорою і ефективною, хоча і не задоволені спробами політичних і ділових груп вплинути на роботу регулятора.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram