ГоловнаЕкономікаДержава

"Газпром" оскаржив рішення Стокгольмського арбітражу щодо поставок газу в Україну

Російський холдинг вважає, що арбітри перевищили свої повноваження.

"Газпром" оскаржив рішення Стокгольмського арбітражу щодо поставок газу в Україну
Фото: EPA/UPG

Російський "Газпром" 21 березня подав до Апеляційного суду округу Свеа клопотання про часткове скасування остаточного рішення з приводу арбітражного розгляду з "Нафтогазом України" щодо поставок газу.

"Оскільки остаточне рішення арбітрів щодо цього спору базується на тих самих висновках, що і раніше прийняте окреме рішення по арбітражному розгляду, клопотання подано на аналогічних підставах, а саме - через перевищення арбітрами своїх повноважень при винесенні рішень і допущених ними серйозних процесуальних помилках", - ідеться в повідомленні "Газпрому".

Також зазначено, що 7 листопада 2017 року "Газпром" подав до Апеляційного суду округу Свеа (Швеція) заяву про оскарження проміжного рішення арбітражного розгляду з "Нафтогазом України" з постачання і його часткове скасування.

У рамках спору про постачання газу в Україну "Газпром" домагався стягнення з "Нафтогазу" простроченої заборгованості за газ, поставлений у 2013-2014 роках, а також штрафу за недобір газу за правилом take or pay ("бери або плати") на загальну суму $56 млрд. У грудні Стокгольмський суд зобов'язав українську компанію виплатити "Газпрому" лише $2 млрд за вже поставлений газ, а також відсотки за прострочення (0,03% за кожен день з 22 грудня 2017 року). До того ж арбітри звільнили "Нафтогаз" від зобов'язання закуповувати в "Газпрому" за правилом take or pay по 52 млрд куб. м на рік, скоротивши обсяг закупівель до 5 млрд куб. м.

28 лютого було оприлюднено рішення Стокгольмського суду з приводу транзитного спору. Суд постановив, що "Газпром" має заплатити "Нафтогазу" $4,63 млрд за недопоставку газу за транзитним договором.

Таким чином, за результатами двох вердиктів "Газпром" заборгував "Нафтогазу України" близько $2,6 млрд.

6 березня "Газпром" оголосив, що до кінця місяця подасть апеляцію і на рішення арбітражу за транзитним спором з "Нафтогазом України".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram