ГоловнаЕкономікаБізнес

Рада прийняла в першому читанні законопроект про підтримку мораторію на експорт лісу

Депутати знайшли лазівку в ГАТТ, щоб обійти претензії ЄС.

Рада прийняла в першому читанні законопроект про підтримку мораторію на експорт лісу
Фото: dialog.ua

Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект, який покликаний зняти претензії Євросоюзу до мораторію на експорт необробленого лісу.

За прийняття проекту закону №5495 за основу проголосували 246 депутатів за мінімально необхідних 226.

Документ повинен вирішити проблему, що виникла через те, що Угода про асоціацію з ЄС прямо забороняє Україні застосовувати будь-які обмеження і заборони імпорту/експорту. Винятком можуть бути тільки заходи, введені відповідно до Генеральної угоди з тарифів і торгівлі Світової організації торгівлі (ГАТТ). Але виправдовувати будь-які обмеження експорту з посиланням на ГАТТ можна тільки в разі одночасного обмеження внутрішнього виробництва або споживання.

Ухвалений у вівторок у першому читанні законопроект якраз і вводить обмеження внутрішнього споживання вітчизняних лісоматеріалів необроблених у розмірі 20 мільйонів кубометрів на рік на термін дії мораторію.

Крім того, документ посилює відповідальність за контрабанду лісоматеріалів.

Так, законодавча ініціатива передбачає, що переміщення через кордон необроблених лісоматеріалів поза митним контролем або приховування від митного контролю тягне за собою покарання у вигляді позбавлення волі на 3-7 років, повторно або за попередньою змовою групою осіб або службовою особою з використанням службового становища і повноважень тягне за собою позбавлення волі на термін від 5 до 12 років з конфіскацією майна.

Крім того, пропонується посилити відповідальність за незаконне вирубування.

Незаконне вирубування, яке спричинило значну шкоду (такою пропонується вважати ту, що перевищує в 800 і більше разів неоподатковуваний мінімум доходів), транспортування, зберігання і збут незаконно видобутої деревини тягне за собою штраф 200-300 неоподатковуваних податком мінімумів доходів, або арешт до 6 місяців або обмеження волі до 3 років або позбавлення волі на такий самий термін.

Такі ж дії на території заповідників або природно-заповідного фонду - 500-700 неоподатковуваних податком мінімумів штрафу або позбавлення волі на 5-7 років, такі ж дії, якщо вони спричинили тяжкі наслідки, тягнуть за собою штраф 800-1000 неоподатковуваних мінімумів доходу або позбавлення волі на 7-10 років з конфіскацією майна.

Тяжкими пропонується вважати наслідки, які в 1600 і більше разів перевищують неоподатковуваний мінімум доходів.

Нагадаємо, відсутність чітко визначеної законодавчо відповідальності підприємців за несанкціоноване вирубування і експорт лісу призвело до того, що Верховна Рада ввела заборону (мораторій) на експорт необробленого лісу. Він набув чинності 1 грудня 2015 року. Закон забороняє впродовж 10 років експортувати за кордон лісоматеріали у вигляді необробленої деревини, т.зв. ліс-кругляк та ін.

Президент Петро Порошенко обіцяв, що Україна скасує мораторій на експорт лісу-кругляка, що дозволить ЄС надати країні транш макрофінансової допомоги в розмірі 600 млн євро.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram