ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна вивчає перспективи закупівель зрідженого газу з Катару (оновлено)

Це питання обговорили Порошенко і емір Катару.

Україна вивчає перспективи закупівель зрідженого газу з Катару (оновлено)
Первый танкер с СПГ из Катара в терминале польского порта в Свиноуйсьце, Польша, 11 декабря 2015 г.
Фото: EPA/UPG

Україна продовжує вивчати перспективи закупівлі катарського зрідженого газу. Це питання, повідомляє прес-служба президента України Петра Порошенка, сьогодні обговорювалося на його переговорах з еміром Катару Тамімом бін Хамадом Аль Тані.

"Президент України Петро Порошенко зустрівся з еміром Держави Катар шейхом Тамімом бін Хамадом Аль Тані... Співрозмовники обговорили перспективи виходу катарського зрідженого газу на український ринок", - йдеться в повідомленні.

Україна не має терміналу регазифікації зрідженого газу, але постачання можуть здійснюватися трубопроводом через польський ЗПГ-термінал у Свіноуйсьце.

Оновлення. Президент Петро Порошенко в коментарі для ЗМІ підтвердив, що саме використання цього терміналу розглядається Україною для імпорту катарського газу.

"Ми найближчим часом будемо проводити переговори в цьому напрямку. І ще раз ми повернемося до можливого турецького маршруту через Босфор, де ми теж маємо унікальні шанси підвищити енергетичну безпеку та забезпечити постачання зрідженого газу з Катару", - сказав Порошенко.

Турецький маршрут розглядався ще за часів Віктора Януковича, але тодішній уряд не зміг отримати згоду Анкари на прохід танкерів зі зрідженим газом через Босфор.

Нагадаємо, що у світі налічують близько двох десятків країн-експортерів зрідженого природного газу. Найбільшим з них є Катар, на частку якого станом на 2016 рік припадало 32% усієї світової торгівлі ЗПГ. Катар також є провідним постачальників ЗПГ до Європи. В умовах лібералізації торгівлі газом Катар став лідером спотових і короткострокових угод про постачання природного газу. У 2014 році емірат експортував до 23% за спотовими контрактами на різні ринки. Завдяки цьому близькосхідна держава в моменти високих біржових цін могла укладати вигідні угоди про продаж вільних газових потужностей і отримувати додатковий прибуток.

Сучасні технології і легше видобування катарського газу роблять його собівартість нижчою за російську.

Потенційно Катар може створити конкуренцію "Газпрому" в Європі, але цьому перешкоджають деякі фактори. Зокрема, намір Катару побудувати газопровід у Європу через Сирію відкладається на невизначений термін через військово-політичну нестабільність у цій країні.

Докладно про це читайте в статті "Роль зрідженого природного газу у світі і в Україні".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram