ГоловнаЕкономікаФінанси

Співзасновник ФК "Леогеймінг Пей" Олена Дегрик розповіла про методи регулювання ринку криптовалюти Новости компаний

Співзасновник ФК "Леогеймінг Пей" Олена Дегрик розповіла про методи регулювання ринку криптовалюти
Фото: rbc.ua

Днями в своєму блозі на сайті "Мінфін" директор ФК "Леогеймінг Пей" Олена Дегрик опублікувала невелику статтю, в якій було порушено тему криптовалют. Зокрема, у своїй публікації вона розповіла про те, як працює система Blockchain і наявні методи регулювання цієї сфери.

Як зазначає Олена Дегрик, останнім часом курс основних криптовалют нестабільний, що помітно позначається на настроях учасників фінансового ринку. За словами керівника ФК "Леогеймінг Пей", сьогодні багато трейдерів усвідомили, що мати справу з криптовалютою - не найпростіше завдання, особливо на тлі нових правил.

Регулятивна політика в дії

Олена Дегрик: Відсутність зрозумілого і прозорого держрегулювання ринку криптовалюти - це проблема, яка стосується не тільки чинного українського законодавства, але і більшості європейських країн. Законодавча база формується набагато повільніше, ніж розвиваються самі криптовалюти. Тому не так давно органи фінмоніторингу Швейцарії і ФРН запропонували власний проект регулювання ICO, згідно з яким статус криптовалюти визначається областю її застосування і відповідно, чинними законами в цій сфері. Як заявила голова ФК "Леогеймінг Пей", згідно з цим проектом оборот криптовалюти буде здійснюватися під суворим контролем органів фінансового нагляду, щоб виключити варіанти недобросовісного використання віртуальних грошових коштів.

Олена Дегрик: Говорячи про конкретні заходи, слід зазначити, що кілька тижнів тому Фіннагляд ФРН видав постанову, згідно з якою всі місцеві криптопровайдери зобов'язані надати дані своїх клієнтів. Що ж буде відбуватися на інших європейських ринках, поки що не відомо, але мені здається, що вони з радістю скористаються напрацюваннями своїх німецьких і швейцарських сусідів. Тут голова LeoGaming уточнила, що проблема криптовалюти полягає не в тому, чи будуть видані відповідні закони, а в тому, чи будуть вони виконуватися учасниками крипторинку.

Чи застосуємо принцип "Know Your Customer" для ринку криптовалюти?

 Олена Дегрик: Незважаючи на прозорість здійснюваних транзакцій, ринок криптовалюти є ідеальним полем діяльності для шахраїв. Саме тому все більше криптопровайдерів в своїй роботі спираються на правило "Знай свого клієнта". Відповідно до законів про протидію відмиванню коштів вони зобов'язані узаконити своїх клієнтів. Однак визначити рамки дії цього закону щодо ринку криптовалюти поки що досить складно. Які способи ідентифікації використовуються в світовій практиці? Олена Дегрик: Криптовалюти будуть і повинні регулюватися державою, але як це буде відбуватися, ми поки що не знаємо. На цей час нам відомо про два методи: фото- і відеоідентифікація. Внаслідок їх недосконалості є ймовірність, що найближчим часом буде розроблена нова система ідентифікації, яка і покладе кінець "анонімам" і внесе більше прозорості в цю сферу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram