ГоловнаЕкономікаБізнес

Галузь переробки в Україні можна відновити, якщо ввести обов'язковість добавки біопалива, - Лучечко

"Треба створити максимально комфортні умови, щоб виробник міг переробляти українську сировину всередині країни".

Галузь переробки в Україні можна відновити, якщо ввести обов'язковість добавки біопалива, - Лучечко
Юрий Лучечко
Фото: Макс Левин

Впровадження обов'язковості добавки біопалива сприятиме розвитку сектору переробки зернових і запустить ринок біопалива всередині країни. Сьогодні відповідний законопроект внесено на розгляд парламенту.

Про це заявив Юрій Лучечко, в.о. директора ДП «Укрспирт» на круглому столі на тему "Дерегуляція проти "сірих зон" в українському бізнесі", організованому Інститутом Горшеніна.

"Про спиртову галузь. Підприємства переробки, а фактично спиртова галузь - це і є система переробки, - вона сьогодні в Україні відсутня. Ми констатуємо збільшення імпорту в Україну і негативне торговельне сальдо, незважаючи на те, що державні керівники декларують зростання експорту", - сказав Лучечко.

"Законопроект про обов'язковість добавки біопалива та альтернативних видів палива - біодизелю, поверне галузь переробки лицем до аграрного сектору", - зазначив Лучечко.

За його словами, в Україні необхідно створити максимально комфортні умови для того, щоб виробник міг займатися переробкою української сировини всередині країни.

"Якщо дивитися на цифри в секторі переробки сировини: 4,2 млрд доларів імпорту становлять нафтопродукти. В основному це сира нафта російського походження, що надходить через прямі договори або через фірми-прокладки", - зазначив Лучечко.

Він додав, що три основні споживачі палива в Україні - це аграрний сектор, водії і "Укрзалізниця".

"Весь цивілізований світ, якщо в країні є негативне сальдо економіки, дивиться, як поліпшити ці показники, створює додаткову вартість і в сегменті палива переходить на альтернативні види палива. Сьогодні в Бразилії обов'язковість добавки палива до альтернативного біоетанолу становить близько 50 відсотків. Тобто ті країни, які не мають власного потенціалу сировинної бази нафти, газу, шукають альтернативу", - висловився Лучечко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram