ГоловнаЕкономікаБізнес

Від фіскалізації безготівкових операцій можна отримати в бюджет до 100 млрд грн, - Южаніна

"Будь-який продавець повинен мати можливість із звичайного гаджета відправити інформацію про продаж на сервер ДФС, а покупець отримати на свій гаджет чек".

Від фіскалізації безготівкових операцій можна отримати в бюджет до 100 млрд грн, - Южаніна
Нина Южанина
Фото: Макс Левин

Лібералізація податкового законодавства не зможе відбутися в Україні, поки не буде введена фіскалізація всіх готівкових операцій.

Таку думку висловила народний депутат України, голова комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна на круглому столі на тему "Дерегуляція проти "сірих зон" в українському бізнесі", організованому Інститутом Горшеніна.

«Нефіскалізована величезна частина готівкових продажів призвела до того, що ми не можемо відпустити і лібералізувати наступні кроки адміністрування податку і тиснемо через це на величезну кількість інших платників. Я маю на увазі більшу частину товарів, що імпортуються і продаються на великих ринках України. Вони продаються без обліку", - сказала Южаніна.

За словами нардепа, якби фіскалізувати такі операції, якби ці люди платили податок на додану вартість або 3-5 відсотків податку з обороту, додатково до бюджету можна було б отримати до 100 млрд гривень на рік.

"Треба надати можливості за рахунок держави зняти всі репресивні методи контролю, які існують ще з декретів, що регулюють касові операції. І підійти до повної лібералізації - заміни касових апаратів, заміни всіх посередників у системі передачі інформації від касового апарата до центрального сервера органу контролю. Для того, щоб будь-який продавець міг зі звичайного гаджета відправити інформацію про продаж товару, про здійснення покупки, вона відразу ж з'явилася на центральному сервері Державної фіскальної служби, і так покупець міг би отримати на свій гаджет інформацію, тобто чек, який не треба роздруковувати. Це нам дозволить зняти величезну кількість питань, пов'язаних з корупцією", - пояснила Южаніна.

"У Болгарії, в країні, яка ще тільки піднімається з дна, навіть на ринку бабуся, яка продає зелень, повинна пробивати це через касовий апарат", - додала депутат.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram