ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ визначив цілі на середньостроковий період

Перша мета - це низька і стабільна інфляція.

НБУ визначив цілі на середньостроковий період
Фото: Сергей Нужненко

Національний банк у п'ятницю, 16 березня, представив свою стратегію з цілями на середньостроковий період. Вона збігається з тими цілями, які оголосив у Верховній Раді Яків Смолій перед призначенням на посаду голови Національного банку.

Про це повідомляють на сайті Нацбанку.

Перша стратегічна мета НБУ - низька і стабільна інфляція. Домагатися її регулятор планує обліковою ставкою. Зараз інфляція висока - на рівні 14%, відповідно, і ставка висока - 17%. Також НБУ планує накопичувати міжнародні резерви, дотримуватися режиму гнучкого валютного курсу і не допускати використання емісійних коштів для фінансування фіскального і квазіфіскального дефіциту.

Друга мета - стабільна, прозора й ефективна банківська система. Для її реалізації НБУ переходить до ризик-орієнтованого банківського нагляду зі щорічним стрес-тестуванням і посиленим контролем операцій банків із пов'язаними особами. Реалізація цієї мети також передбачає гармонізацію пруденційних вимог до банків відповідно до європейських норм і рекомендацій Базельського комітету; посилення макропруденційного нагляду; підвищення якості розкриття фінансової і пруденційної звітності тощо.

Третя мета - відновлення кредитування. Для її реалізації НБУ запускає Кредитний реєстр. Також буде вестися робота зі зниження обсягів проблемної заборгованості в банках, посилення захисту прав споживачів зі створенням інституту фінансового омбудсмена і посилення захисту прав кредиторів.

Четверта мета - ефективне регулювання фінансового сектора. НБУ розраховує на отримання частини функцій Нацфінпослуг, унормування діяльності небанківських установ, перелаштування інфраструктури фондового ринку.

П'ята мета - вільний рух капіталу. Це стосується лібералізації валютних обмежень, у тому числі для фізичних осіб, приєднання до стандартів електронного обміну даними і міжбанківських розрахунків, прийняття нового закону про іноземну валюту, розвитку інфраструктури фінансового ринку.

Шоста мета - фінансова інклюзія. НБУ планує розвивати ринок електронних платежів, у тому числі за комунальні послуги, платежі з використанням смартфонів, розширювати використання міжнародних і національних платіжних систем. Очікується, що з'явиться віддалена ідентифікація клієнтів для отримання ними фінансових послуг, а договори будуть укладатися в безпаперовій формі.

Нагадаємо, з 15 березня 2018 року головою Національного банку став Яків Смолій. З травня 2017 року він керував НБУ в статусі виконувача обов'язків у зв'язку з відставкою Валерії Гонтаревої.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram