ГоловнаЕкономікаДержава

"Газпром" підняв тиск на вході в ГТС України до контрактного рівня

Вперше з 12 грудня 2017 року "Газпром" підняв тиск у транзитних магістральних газопроводах.

"Газпром" підняв тиск на вході в ГТС України до контрактного рівня
Фото: EPA/UPG

Російський "Газпром" вперше цього року підняв тиск на вході в газотранспортну систему (ГТС) України до контрактного рівня.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на прес-службу ПАТ "Укртрансгазу".

"Можливо, сьогодні якесь велике свято? Сьогодні вперше з 12 грудня 2017 року "Газпром" підняв тиск у транзитних магістральних газопроводах на вході в ГТС України до мінімального контрактного рівня - 60 кгс/кв. см", - відзначили в прес-службі.

Нагадаємо, 28 лютого Стокгольмський арбітраж частково задовольнив вимоги "Нафтогазу" у суперечці з "Газпромом" і ухвалив, що російський холдинг повинен відшкодувати українській компанії $4,63 млрд за непостачання газу за укладеним між ними транзитним договором (суд визнав, що російська компанія подавала газ для транзиту в Європу в меншому обсязі, ніж це було передбачено договором). Однак з урахуванням заборгованості "Нафтогазу" за вже поставлений газ "Газпром" повинен буде заплатити $2,56 млрд.

1 березня "Газпром" відмовився відновити постачання газу в Україну і знизив тиск на вході в українську ГТС.

Коментуючи таке рішення, глава МЗС України Павло Клімкін заявив, що "Газпром" таким чином опустився до рівня наперсточників.

6 березня кілька євродепутатів заявили, що останні дії "Газпрому" повинні підштовхнути ЄС до скорочення залежності від газу і нафти з Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram