ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна приєдналася до всесвітнього руху Pro Bono Актуально

Рro Bono-активності допоможуть фахівцям компаній або корпорацій успішно проявити себе в соціальній non-profit-сфері.

Україна приєдналася до всесвітнього руху Pro Bono

Громадські організації, соціальні підприємці та некомерційні ініціативи відтепер зможуть отримувати безкоштовну експертну допомогу і професійні послуги від корпоративного сектору. Цей взаємозв'язок забезпечить створений Pro bono club Ukraine. Ініціаторами створення клубу стали група Aspen-16, відомий одеський меценат Єгор Гребенников і коворкінг-центр Impact Hub Odessa і програма MakeMeBetter.

За словами Єгора Гребенникова, Україна сьогодні приєдналася до всесвітнього руху Pro Bono. Його концепція (лат. Pro bono publico - для загального блага) - це безкоштовна професійна і експертна допомога, яка здійснюється для суспільного блага. Така допомога є поширеною в європейських країнах та Америці.

"Така допомога дуже поширена в європейських країнах і США. Прикладом успішної діяльності "для суспільного блага" є фонд Taproot Foundation. З його допомогою в громадський сектор інвестовано знань і послуг професіоналів на більш ніж 152 млн доларів. Невелика підтримка з боку компаній або експертів може допомогти громадським активістам швидше і ефективніше досягти своєї мети. Наприклад, розповісти суспільству про необхідність сортування сміття, безпеку донорства в Україні, розробити якісну кампанію підтримки бездомних тварин або налаштувати сайт так, щоб збирати пожертви на ліки хворим дітям", - зазначив Гребенников.

Він додав, що в Україні з часів Революції гідності виросла ціла плеяда волонтерів, які запустили в країні безліч різноманітних соціальних проектів. Як і будь-яка справа, громадські ініціативи не стоять на місці, вони розвиваються, розширюють зону впливу і їм цілком може знадобитися допомога професіоналів з бізнесу.

"Один з консультантів компанії Deloitte, маючи навички стратегічного планування, допоміг Manna Food Center зі створенням повноцінної стратегії розвитку подолання проблеми голоду в Америці. Як бачите, один професіонал - і велика проблема отримала сценарій вирішення", - зазначив Гребенников.

Меценат упевнений, що Рro Bono-активності допоможуть фахівцям компаній або корпорацій успішно проявити себе в соціальній non-profit-сфері, що урізноманітнює суспільно-корисними завданнями їх звичну роботу. Керівники компаній, експерти, висококваліфіковані працівники зможуть реалізуватися в Pro Bono-діяльності, не виходячи з офісу.

"Кожен соціальний проект, до якого долучається компанія або корпорація, - це не тільки її піар з розміщенням логотипів або спонсорство продукцією. Це, перш за все, яскрава історія, яка демонструє цінності компанії. Саме вона запам'ятається значно краще, ніж рекламні постери!" - підкреслив Гребенников.

Він запросив компанії і професіоналів приєднуватися до всесвітнього руху pro bono і підтримувати проекти, які вимагають порад і погляду збоку. На сайті програми вже є запити від соціальних проектів, які очікують допомоги експертів.

Сьогодні вже 4 організації заявили про потребу в допомозі: Good bread from good people, ГО "Студентський контроль діє", ГО "D.R.U.Z.I" і проект "Біологічна утилізація поліетилену". У цей момент Pro bono club шукає для них наставників з бізнес-середовища.

"Програма є безкоштовною для учасників. Усе, що потрібно, щоб стати учасником - чітко визначити і сформулювати свій запит на наставництво і заповнити форму на сайті", - резюмував Гребенников.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram