ГоловнаЕкономікаДержава

"Укренерго" визначило ліміт "зеленої" генерації у 3 ГВт

Встановлена потужність поновлюваних джерел енергії може бути введена в експлуатацію в грудні 2019 року.

"Укренерго" визначило ліміт "зеленої" генерації у 3 ГВт
Фото: magus.com.ua

Об'єднана енергосистема (ОЕС) України на сьогодні може прийняти ще до 3 тис. МВт нових потужностей сонячних і вітряних електростанцій (СЕС та ВЕС) без ризику розбалансування і серйозних змін у своїй структурі.

Про це повідомив голова НЕК "Укренерго" Всеволод Ковальчук на "круглому столі" у Верховній Раді, передає "Інтерфакс-Україна".

За його словами, така встановлена потужність поновлюваних джерел енергії (ПДЕ) може бути введена в експлуатацію в грудні 2019 року. Водночас обсяг вже виданих технічних умов на приєднання нових потужностей ПДЕ до енергосистеми становить 7426 МВт (ВЕС - 4200 МВт, СЕС - 3226 МВт).

Як сказав Ковальчук, в разі введення таких потужностей доведеться знизити базу АЕС на 5,750 тис. МВт і збільшити базу ТЕС на 2,800 тис. МВт. Водночас це суперечить політиці декарбонізації, а "зелена" електроенергія в рази дорожча за "атомну".

"Це призведе до необхідності пропорційного зниження базової потужності АЕС і збільшення генерації на ТЕС для забезпечення необхідних обсягів резервів. А це суперечить світовій і національній політиці декарбонізації енергетики, зростають ризики енергетичної залежності", - зазначив Ковальчук.

Таким чином, для збільшення частки ПДЕ в енергобалансі необхідно ввести в експлуатацію електростанції швидкодіючого мобільного резерву (газопоршневі станції, ГАЕС) потужністю до 3 тис. МВт. Це збільшить базове навантаження АЕС, знизить навантаження ТЕС. Балансувати енергосистему на початковому етапі "озеленення" також допоможуть система регулювання попитом і впровадження ринку допоміжних послуг.

За словами голови НЕК, завершуються математичні розрахунки критичних значень потужності для СЕС і ВЕС, які можуть бути введені без ризику розбалансування ОЕС України.

"У нас залишилося трохи більше року до часу "Ч". Рішення, як буде розвиватися енергетика України, чи буде "зелене світло" для подальшого розвитку генерації з відновлюваних джерел енергії, має бути ухвалене вже сьогодні як на державному, так і на рівні всіх енергокомпаній", - підкреслив Ковальчук.

"Укренерго" здійснює експлуатацію магістральних і міждержавних ліній електропередачі, а також централізовану диспетчеризацію об'єднаної енергосистеми країни. НЕК є державним підприємством, яке перебуває у підпорядкуванні Міністерства енергетики та вугільної промисловості, але буде перетворене на приватне акціонерне товариство.

Нагадаємо, у 2017 році кількість встановлених сонячних панелей в українських домогосподарствах збільшилася учетверо порівняно з минулим роком.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram