ГоловнаЕкономікаБізнес

"Газпром": на розірвання контрактів з Україною піде півтора-два роки

Міллер розраховує на перегляд рішень Стокгольмського арбітражу.

"Газпром": на розірвання контрактів з Україною піде півтора-два роки
Фото: EPA/UPG

"Газпром" має намір до кінця місяця подати апеляцію на рішення Стокгольмського арбітражу щодо транзитного контракту з "Нафтогазом" і ініціювати процедуру розірвання контрактів "в установленому порядку".

Про це сказав голова російської компанії Олексій Міллер на зустрічі з прем'єр-міністром Росії Дмитром Медведєвим.

"За рішенням Стокгольмського арбітражу, «Газпром» винен НАК «Нафтогаз України» 2,56 млрд доларів. І відразу НАК «Нафтогаз України» зробила заяву про те, що і за майбутній 2018 рік, і за 2019 рік, до кінця дії контрактів, НАК «Нафтогаз України» на підставі рішення Стокгольмського арбітражу стягне з нас ще штрафи і ми будемо змушені заплатити ще кілька мільярдів доларів. Звичайно, за таких умов для нас ці контракти стають економічно неефективними, недоцільними з економічного погляду, і «Газпром» прийняв рішення про початок процедури розірвання контрактів у судовому порядку через Стокгольмський арбітраж", - заявив він.

За результатами двох арбітражних проваджень у Стокгольмському суді "Газпром" повинен сплатити 2,56 млрд доларів на користь українського "Нафтогазу". Крім того, штраф за несплату "Газпромом" компенсації "Нафтогазу" за транзитним контрактом становить $526 тис./день.

"Ми вже подали апеляцію за контрактом на постачання газу в Україну, до кінця березня буде подана апеляція за контрактом на транзит і ініційована процедура розірвання контрактів в установленому порядку. Без сумніву, розірвання контрактів - це процедура не дуже швидка. Мабуть, на це піде плюс-мінус півтора-два роки. Але для транзиту газу в Європу через територію України в цей час ризиків ніяких немає, якщо, звичайно, не буде несанкціонованого відбору з боку НАК «Нафтогаз України». Ми, без сумніву, розраховуємо, що в рамках нових розглядів Стокгольмський арбітраж виправить дисбаланс інтересів сторін", - заявив Міллер.

Нагадаємо, що газовий і транзитний контракти між Україною і Росією чинні до кінця 2019 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram