ГоловнаЕкономікаБізнес

Вільні економічні зони - шанс для України, - експерт

СЕЗ могли б у рамках теми агломерацій допомагати великим містам.

Вільні економічні зони - шанс для України, - експерт
Фото: Макс Требухов

Чітке і просте формулювання закону про вільні економічні зони і фінансова амністія могли б привести до прориву для України, вважає власник корпорації OLYMP і великий девелопер Павло Климець. Про це він заявив в інтерв'ю LB.ua.

Як приклад ефективності він назвав реалізацію цих механізмів у Китаї і в ОАЕ, зазначаючи, що проблеми, пов'язані зі створенням СЕЗ і ТПР в Україні, були пов'язані з помилками реалізації, а не з неефективністю інструменту.

«Що зробив свого часу Китай? Став великим складальним виробництвом для всього світу. Україна може стати великим складальним виробництвом для Європи - найбагатшої частини світу. Я вважаю, що ця тема проривна», - заявив підприємець.

Зокрема, Павло Климець вважає, що уряд повинен створити групу для вільних економічних зон і територій пріоритетного розвитку як «точок зростання» економіки. «Готовий ділитися і аналітикою на тему, і досвідом створення першого і єдиного індустріального парку, побудованого «з нуля», - зазначив власник індустріального парку «Малинівка» в Харківській області.

Ці ідеї зараз можуть бути включені в законопроект про агломерації, який зараз лежить у парламенті, вважає Павло Климець. «СЕЗ могли б у рамках теми агломерацій допомагати великим містам. Адже це нова організація просторів навколо великих міст, процеси винесення виробництв. В області багато землі і важливо не просто забудувати все висотками, а й забезпечити там і людей роботою та інфраструктурою, і місцеві бюджети - дохідною частиною. Зараз питання СЕЗ чи ТПР у проект закону не включено - туди включено питання перерозподілу землі, бюджетів, але окремо для бізнесу там жодних складових немає. Що таке агломерація в моєму розумінні? Це правильний розподіл чи зонування територій або ресурсів, людських у тому числі, на окремо взятій площі. Чому СЕЗ не вписані в цю структуру - незрозуміло», - заявив бізнесмен.

Докладно читайте в інтерв'ю Павла Климця LB.ua.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram