ГоловнаЕкономікаДержава

"Нафтогаз" попросив українців прикрутити батареї для економії газу

Це дозволить знизити потребу в газі на 8-9%

"Нафтогаз" попросив українців прикрутити батареї для економії газу
Терморегулятор на батареї
Фото: Depositphotos

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" просить українців знизити температуру в приміщеннях на 1-2 градуси для економії споживання газу.

Про це повідомила прес-служба "Нафтогазу" у Фейсбуці.

"Учора за 15 хвилин до початку постачання газу "Газпром" повідомив нам, що "я передумала", а також знизив на 20% тиск у газопроводах на своєму боці системи і звів до мінімуму продаж газу іншим клієнтам... Мета - здійснити мрію або про "Україна замерзла", або про "Україна - ненадійний транзитер і відбирає газ". Це було б дуже доречно за два тижні до виборів самі знаєте кого... Вчинімо погано і зіпсуймо людині свято. Нам треба протриматися лише 3-4 дні, поки не минуть холоди. У кого є котли, скрутіть температуру в приміщенні на 1 градус удень і на 2 градуси вночі", - йдеться в повідомленні.

Зазначають, що це дозволить знизити потребу в газі на 8-9%.

"Ми працюємо з місцевою владою, щоб комунальні тепловики в найближчі дні робили так само для будинків із централізованим опаленням", - додали в компанії.

У цей час підземні сховища газу працюють на максимальному режимі відбору, видобувачі постачають газ у систему в нормальному режимі, інші потреби "Нафтогаз" закриває імпортом газу з Європи.

"Ваша допомога в зменшенні потреби в газі буде дуже доречною. Сьогоднішній день - найкритичніший", - додали в компанії.

Нагадаємо, згідно з рішенням Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма від 22 грудня, "Нафтогаз" повинен відновити закупівлі російського газу в обсязі не менш ніж 5 млрд куб. м до кінця дії контракту.

"Нафтогаз" вніс авансовий платіж за березень, сподіваючись відновити постачання з Росії, але "Газпром" відмовився і повернув гроші. Також було знижено тиск у транзитних магістральних газопроводах на вході в українську ГТС (ГВС "Суджа").

25 листопада 2017 року виповнилося два роки з того дня, коли Україна імпортувала останні обсяги російського газу. Відмова від російського газу через його дорожнечу дозволила Україні почати реформу газового ринку і реформу корпоративного управління "Нафтогазу". Сама компанія вперше за довгий час перестала бути збитковою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram