ГоловнаЕкономікаБізнес

"Нафтогаз" розцінив відмову "Газпрому" від відновлення постачань в Україну як невиконання рішення арбітражу

"Не постачаючи передплачений газ, "Газпром" перешкоджає виконанню зобов'язань "Нафтогазу".

"Нафтогаз" розцінив відмову "Газпрому" від відновлення постачань в Україну як невиконання рішення арбітражу
Глава Нафтогаза Андрей Коболев на пресс-конференции в Киеве, 13 июня 2014 года.
Фото: EPA/UPG

"Нафтогаз України" розцінив відмову "Газпрому" від відновлення постачань газу в Україну як невиконання рішення Стокгольмського арбітражу.

"Нас дивує позиція "Газпрому". Компанія виставила рахунок у рамках договору, зміненого арбітражем, рахунок був оплачений. Ми розцінюємо відмову "Газпрому" від постачання як порушення договору і невиконання рішення арбітражу. Ми купуємо газ тому, що виконуємо рішення арбітражу. Не постачаючи передплачений газ, "Газпром" перешкоджає виконанню зобов'язань "Нафтогазу" із закупівлі мінімальних контрактних обсягів", - заявив голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв.

"За чотири роки закупівлі газу в європейських постачальників у нас не було жодної ситуації, коли нам доводилося б переживати за те, чи отримаємо ми газ, за який ми заплатили. Сьогоднішня заява "Газпрому" - черговий привід для європейських контрагентів задуматися про те, чи варто покладатися на контрагента, який може виставити вам рахунок, отримати гроші і відмовитися постачати газ. А також чи варто дозволяти такому контрагенту посилювати свої і без того сильні позиції на їхньому ринку за рахунок будівництва "Північного потоку-2", - додав він.

Нагадаємо, згідно з рішенням Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма від 22 грудня, "Нафтогаз" повинен відновити закупівлі російського газу в обсязі не менш ніж 5 млрд куб. м до кінця дії контракту.

25 листопада 2017 року виповнилося два роки з того дня, коли Україна імпортувала останні обсяги російського газу. Відмова від російського газу через його дорожнечу дозволила Україні почати реформу газового ринку і реформу корпоративного управління "Нафтогазу". Сама компанія вперше за довгий час перестала бути збитковою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram