ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін запропонував МВФ план підвищення цін на газ на 2-3% на квартал

Уряд намагається розтягнути підвищення тарифів на півтора року.

Кабмін запропонував МВФ план підвищення цін на газ на 2-3% на квартал
Фото: energy.kyivgaz.ua

Кабінет Міністрів розробив і виніс на розгляд Міжнародного валютного фонду новий варіант змін методики визначення ціни газу для населення. Він передбачає підвищення тарифів на 2-3% щокварталу, стверджує агентство "Українські новини" з посиланням на свої джерела.

Так уряд намагається уникнути різкого одномоментного підвищення тарифів, а також різкого збільшення витрат на виплату субсидій, що може трапитися після разового значного збільшення ціни газу, як і ризиків сплеску інфляції.

До жовтня 2019 року ціна газу повинна зрости, за попередніми розрахунками, приблизно на 16%.

Паралельно із цим уряд підготував і представив МВФ два варіанти покладання спецзобов'язань (ПСО) для забезпечення газом населення і підприємств ТКЕ на 3 роки - до 1 квітня 2021 року. Згідно з обома варіантами, перехід до ринкової ціни газу можливий лише в разі зменшення числа домогосподарств, які отримують субсидії до 25% і покриття всіх споживачів газу в Україні газом власного видобутку. А це можливо саме 2021 року, коли, за прогнозом уряду, з видобутком 28 млрд куб. м. споживання буде 27 млрд куб. м.

Чинний механізм ПСО і визначення ціни газу для населення в уряді вважають неприйнятним для подальшого використання, оскільки він уже з квітня призведе до зростання ціни газу на 30%, що збільшить число субсидіантів до 60%, а навантаження на держбюджет з виплати субсидій - на 10 млрд грн - до 80 млрд грн.

Нагадаємо, що підвищення ціни на газ для населення до ринкового рівня і створення Антикорупційного суду - це дві головні вимоги МВФ, прогрес у яких необхідний для нового траншу в рамках чинної кредитної програми.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram