ГоловнаЕкономікаДержава

З Києва в аеропорт "Бориспіль" до кінця року пустять рейкові автобуси Pesa

"Є реальне технічне рішення. Беремося до його реалізації".

З Києва в аеропорт "Бориспіль" до кінця року пустять рейкові автобуси Pesa
Фото: gortransport.kharkov.ua

Кабінет Міністрів затвердив проект будівництва швидкісної залізничної лінії між Києвом і аеропортом "Бориспіль", розроблений компанією "Укрзалізниця". Про це повідомляють на сайті уряду.

Він передбачає, що поїзди курсуватимуть від станції "Київ-Пасажирський" через "Видубичі" до терміналу D аеропорту "Бориспіль". Для цього потрібно добудувати тільки 4 кілометри залізниці. На лінії будуть 11 рейкових автобусів PESA 620м на 91 місце і два PESA 630м на 192 місця. Вони будуть підготовлені до експлуатації протягом шести місяців.

"Зараз є реальне технічне рішення. Беремося до його реалізації. Усі процедурні моменти треба вирішити до 1 червня. І до кінця року треба, щоб пасажири могли користуватися якісним залізничним транспортом", - заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Час у дорозі між центром Києва та аеропортом складе лише 35 хвилин з вартістю квитка 80-120 гривень.

В.о. голови УЗ Євген Кравцов у фейсбуці повідомив, що необхідний для реалізації проекту обсяг інвестицій становить до 800 млн грн. З них капітальні інвестиції складуть 720 млн грн. Сюди входять будівництво шляхопроводу (450 млн грн), будівництво колії, платформи, реконструкція контактної мережі та інше (100 млн грн), будівництво боксу депо (70 млн грн), технічне оновлення рейкових автобусів (100 млн грн).

За допомогою електричок в аеропорт Бориспіль заплановано розвантажити київські дороги (приблизно на 1 тис. авто і 30 автобусів на день).

Нагадаємо, що 2011 року Україна в рамках проекту "Повітряний експрес" (швидкісна електричка з Києва в аеропорт "Бориспіль") уклала кредитний договір з Ексімбанком Китаю на 372,3 млн доларів. Генпідрядником проекту мала стати China Machinery Engineering Corporation. Однак будівництво зупинилося.

Восени 2015 року ревізія діяльності держпідприємства "Нацпроект "Повітряний експрес" виявила розкрадання на сотні мільйонів гривень. У квітні 2017 року колишнього в.о. директора підприємства відправили під заочний суд.

У квітні 2017 року до проекту повернулися. Гендиректор "Борисполя" Павло Рябікін заявив, що з нинішніми темпами розвитку аеропорту рейкове сполучення з Києвом стане необхідним уже через кілька років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram