ГоловнаЕкономікаБізнес

Liga: власник ПАОК став монопольним постачальником цигарок в ОРДЛО

У 2017 році він продав Донбасу тютюну на 68,6 млн доларів.

Liga: власник ПАОК став монопольним постачальником цигарок в ОРДЛО
Фото: vkurse.ua

Російська компанія НТ з 2016 року стала монопольним постачальником цигарок на окуповані території Донецької та Луганської областей, пише Liga. Видання пов'язує її з російським олігархом, власником грецького футбольного клубу ПАОК Іваном Саввіді.

Компанія НТ з'явилася в лютому 2015 року та менше ніж за рік витіснила всіх інших постачальників цигарок. За підсумками 2015 року НТ поставила в ОРДЛО цигарок на $30,8 млн, 2016-го - на $59,7 млн, минулого року - на $68,6 млн. У структурі постачань в ОРДЛО цигарки займають четверте місце, поступаючись тільки природному газу, різним видам палива і продовольству.

НТ зареєстрована за тією ж адресою, що й компанія "Донський тютюн" Івана Саввіді, а її директором значиться топ-менеджер "Донського тютюну".

Ростовський підприємець Іван Саввіді цигарками займається з молодості. Закінчивши інститут, став управлінцем на Донській державній тютюновій фабриці, а 1993 року співробітники обрали його генеральним директором "Донського тютюну", як стало називатися підприємство. Під час приватизації Саввіді зібрав 75,71% акцій фабрики. 2003 року він став депутатом Держдуми (з 2007 року по 2011 рік був депутатом від "Єдиної Росії") і передав акції компанії дружині.

2004 року Саввіді створив "Групу Агроком". У цей холдинг, окрім "Донського тютюну", входять м'ясний комплекс, найбільше в країні підприємство з виробництва ковбасної оболонки, виробник напоїв, ремонтний авіазавод, частка в аеропорту Ростова-на-Дону, готель Radisson Blu та інші активи. Forbes оцінює статок Саввіді в $600 млн.

У 2002-2005 роках він був президентом і спонсором ФК «Ростов», у 2006-2008 роках займав ту саму посаду в ростовському СКА. У 2012 році його грецька фірма Dimera придбала 51% футбольного клубу ПАОК із Салонік, що перебував на межі банкрутства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram