ГоловнаЕкономікаДержава

Міклош: інтереси МВФ і України збігаються

"Звісно, популісти говоритимуть інше, але вони шкодять країні".

Міклош: інтереси МВФ і України збігаються
Фото: Макс Левин

Головний економічний радник прем'єр-міністра України Іван Міклош виступає за продовження співробітництва з Міжнародним валютним фондом і вважає необхідною ще одну програму.

"Думаю, що нова програма знадобиться. Ми вже сьогодні знаємо, що Україна не отримає всі транші, які планувалися. У березні 2019 року програма закінчується. З огляду на великі платежі за зовнішнім боргом, ясно, що Україні потрібно буде продовжувати співпрацю. Це буде запорукою успішного продовження реформ і стабілізації", - сказав він в інтерв'ю "РБК-Україна".

Він додав, що для цього необхідно виконувати ті умови, які ставить Фонд, у тому числі щодо ринкової ціни на газ для населення.

"Знаєте, деякі люди кажуть, мовляв, навіщо нам МВФ, вони нам шкодять і так далі. Але я не бачу ніякої відмінності між інтересами Фонду та інтересами України. Чому Фонд ставить ті чи інші умови? Він хоче, щоб йому повернулися гроші. Коли гроші повернуть? Коли Україна буде економічно успішною країною. У Фонду величезний досвід того, які реформи та ініціативи працюють, а які - ні, що потрібно зробити, а що - ні. Зрозуміло, популісти говоритимуть інше, але вони шкодять країні", - вважає він.

Нагадаємо, заступник голови НБУ Дмитро Сологуб недавно заявив, що якщо Україна до липня не отримає п'ятий транш Міжнародного валютного фонду, це фактично означатиме припинення поточної програми Extended Fund Facility (EFF). З 2015 року Україна отримала в її рамках $8,7 млрд.

Для отримання наступного траншу Україна повинна продемонструвати прогрес у створенні Антикорупційного суду і приведення ринкових цін на газ для населення до ринкового рівня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram