ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін створив Експортно-кредитне агентство

Компанія займатиметься просуванням українських товарів і послуг.

Кабмін створив Експортно-кредитне агентство
Фото: EPA/UPG

Кабінет Міністрів у середу, 7 лютого, прийняв рішення про створення акціонерного товариства "Експортно-кредитне агентство".

Згідно з текстом постанови про створення агентства, який мають "Українські новини", управління належними державі корпоративними правами ЕКА буде здійснювати Міністерство економічного розвитку і торгівлі. Воно повинно забезпечити процес випуску і розміщення першого випуску акцій ПрАТ у кількості 200 тис. штук. Акціонерами товариства можуть бути держава, фізичні та юридичні особи. Наглядова рада агентства складатиметься з 5 осіб, правління також буде складатися з 5 осіб. Статутний капітал ЕКА становитиме 200 млн гривень.

Основною метою роботи агентства буде сприяння експансії українських товарів і послуг. ЕКА здійснюватиме страхування експортних кредитів, зовнішньоекономічних договорів, прямих інвестицій з України. Також агентство візьме участь у виконанні програм часткової компенсації процентних ставок за експортними кредитами, надаватиме гарантії на виконання обов'язків українськими експортерами під час їх участі в міжнародних тендерах і проводитиме консультаційні заходи.

Під час обговорення проекту рішення міністр закордонних справ Павло Клімкін сказав, що не може його підтримати. "Є різні дискусії про те, яку форму має мати Експортно-кредитне агентство. В Європі є свої варіанти, доволі різні, на світовому рівні теж. Чи буде це ефективно? У мене теж є сумнів", - заявив міністр.

Усупереч його думці рішення було проголосовано.

Нагадаємо, Верховна Рада прийняла закон про створення Експортно-кредитного агентства ще в грудні 2016 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram