ГоловнаЕкономікаДержава

"Укртранснафта" і "Укртатнафта" уклали мирову угоду

Йдеться про трирічну суперечку щодо вартості зберігання і умов повернення технологічної нафти.

"Укртранснафта" і "Укртатнафта" уклали мирову угоду
Фото: www.naftogaz.com

Компанії "Укртранснафта" і "Укртатнафта" уклали мирову угоду за трирічним спором щодо вартості зберігання і умов повернення технологічної нафти, яка розміщена на Кременчуцькому НПЗ з весни 2014 році.

Про це йдеться в мировій угоді, яку оприлюднив Господарський суд Києва, пише "Економічна правда".

Згідно з документом, нафту буде повернено держкомпанії до 31 березня. Вартість зберігання нафти за весь період з квітня 2014 року по грудень 2017 року знижено з 9,6 грн/т на добу, що їх вимагає Кременчуцький НПЗ, до 2,57 грн/т на добу (без ПДВ).

Отже, розмір компенсації за її зберігання, яку вимагає завод, знижено з 2,1 млрд грн - до 712,6 млн грн.

При цьому, мирова угода передбачає зарахування зустрічних вимог "Укртранснафти" до заводу на суму 193,6 млн гривень. Ідеться про 54,9 млн гривень боргу за емітованими ще в лютому 2002 року векселями і 138,7 млн гривень боргу і пені за казахстанську нафту від 2013 року.

Таким чином, зобов'язання "Укртранснафти" з оплати за зберігання нафти знижено до 519 млн гривень. Цю суму держкомпанія повинна перерахувати Кременчуцькому НПЗ до 31 березня 2018 року, але тільки за фактом повернення нафти.

Сама процедура повернення передбачає револьверну оплату за кожну відвантажену партію. Очікується, що повернення нафти буде здійснюється партіями по 10 тис. тонн.

Усього поверненню підлягає 140,2 тис. тонн нафти, які на сьогодні залишаються на НПЗ. Інший обсяг було продано держкомпанією на біржових торгах у другій половині 2017 року. Основним покупцем нафти була "Укртатнафта", частину обсягу купила і державна "Укргазвидобування".

Нагадаємо, конфлікти між "Укртатнафтою" (Кременчуцький НПЗ) і держкомпанією "Укртранснафта" почалися в середині березня 2015 року, після того, як Коломойського позбавили контролю над держпідприємством.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram