ГоловнаЕкономікаДержава

Латвія, Естонія, Грузія, Мальта та Угорщина виведені з-під "антиофшорного" контролю

Мінфін готує консультації, щоб закрити лазівки для виведення коштів.

Латвія, Естонія, Грузія, Мальта та Угорщина виведені з-під "антиофшорного" контролю
Фото: Владислав Мусиенко

Кабінет Міністрів України в середу скоротив список держав, операції з контрагентами яких підлягають контролю в рамках закону про трансфертне ціноутворення. З нього виключені Латвія, Естонія, Грузія, Мальта та Угорщина. При цьому уряд планує провести консультації з цими країнами, щоб закрити лазівки, які дозволяють виводити гроші з України під нульову ставку.

"Пропозиція сьогодні виключити Латвію, Естонію, Грузію, Мальту. В Угорщині інша ситуація, там пряма норма закону, але можемо теж виключити зараз і провести впродовж двох місяців переговори, консультації. Якщо за результатами цих переговорів ми як держава будемо впевнені, що наші інтереси захищені, то можемо повернутися до цього питання", - сказав під час засідання міністр фінансів Олександр Данилюк.

Таким чином, загальна кількість країн у списку антиофшорного контролю скоротилася з 84 до 69.

Нагадаємо, що ці держави потрапили до переліку з 1 січня 2018 року.

Розширення переліку пов'язане зі змінами критеріїв його формування. До списку були відібрані держави і території, в яких ставка податку на прибуток підприємств на 5 і більше процентні пункти нижча, ніж в Україні (тобто нижча за 13%); держави, з якими Україна не уклала міжнародних угод з положеннями про обмін інформацією; і держави, компетентні органи яких не забезпечують своєчасного і повного обміну податковою та фінансовою інформацією на запити державної фіскальної служби.

Під час розгляду критерію за ставкою податку на прибуток підприємств, яка на 5 і більше п.п. нижча, ніж в Україні, була врахована не тільки основна ставка, а й пільгові ставки для окремих галузей, територій, видів діяльності.

Згідно з законом "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо трансфертного ціноутворення", що набув чинності з 1 вересня 2013 року, правила ТЦУ застосовуються до контрольованих операцій з резидентами низькоподаткових юрисдикцій (ставка податку на прибуток в яких нижча за українську ставку на 5 п.п. і більше).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram