ГоловнаЕкономікаБізнес

"Нафтогаз" відсторонили від переговорів із потенційними партнерами в управлінні ГТС

"Зараз це є прерогативою уряду".

"Нафтогаз" відсторонили від переговорів із потенційними партнерами в управлінні ГТС
Фото: EPA/UPG

НАК "Нафтогаз України" на цей момент не бере участі в переговорах з потенційними партнерами з управління газотранспортною системою України, повідомив голова компанії Андрій Коболєв в ефірі "5 каналу" у вівторок.

"На сьогодні "Нафтогаз України" виключено з процесу переговорів із зарубіжними партнерами. Ми зараз в цьому участі не беремо, зараз це є прерогативою уряду. Є робоча група, яку очолює віце-прем'єр Володимир Кістіон, яка і займається переговорами з інвесторами", - цитує Коболєва агентство "Інтерфакс-Україна".

"Зараз я не володію інформацією і не знаю про поточний прогрес і наскільки глибоко просунулася робоча група, чи є конкретні результати, чи є нові інвестори, які готові виходити на партнерство", - додав глава НАК.

Коболєв нагадав, що розроблений НАК за підтримки PWC і Rothschild план передбачає підписання договору про управління ГТС України із зарубіжними партнерами вже в третьому кварталі 2018 року. "Наскільки план, який зараз виконує уряд, відповідає нашому плану, мені важко коментувати", - сказав він.

Глава НАК знову висловив думку, що для залучення іноземного партнера до управління ГТС України необхідно виділити підземні сховища в окрему юридичну структуру, оскільки європейські компанії можуть відлякати потенційні ризики, пов'язані із судовими позовами щодо спірних обсягів газу в сховищах від структур Дмитра Фірташа й Ігоря Коломойського.

Нагадаємо, в грудні 2017 року Кабмін почав відбір міжнародних партнерів для управління ГТС.

Перед цим "Нафтогаз України" підписав з нідерландською Gasunie, французькою GRTgaz, італійською Snam і словацькою Eustream меморандуми про можливу співпрацю в разі використання ГТС України. "Нафтогаз" також найняв компанію Rothschild S.p.A. (Мілан, Італія), яка працює над структуруванням самого процесу пошуку і залучення міжнародного партнера до управління ГТС України.

Визначати найкращого партнера для нового оператора української ГТС буде Верховна Рада.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram