ГоловнаЕкономікаФінанси

Сологуб: відсутність п'ятого траншу в найближчі півроку означатиме припинення програми МВФ

НБУ вже не очікує грошей у першому кварталі.

Сологуб: відсутність п'ятого траншу в найближчі півроку означатиме припинення програми МВФ
Фото: Сергей Нужненко

Заступник голови НБУ Дмитро Сологуб заявив: якщо Україна до липня не отримає п'ятого траншу Міжнародного валютного фонду, це означатиме припинення програми Extended Fund Facility (EFF).

Про це він сказав в інтерв'ю "Українським новинам".

"З огляду на політичний цикл, відсутність рішення по траншу МВФ до кінця другого кварталу, буде свідчити про те, що поточна програма EFF з високою ймовірністю вже не відновиться... Якщо теоретично український уряд за два місяці до виборів захоче прийняти купу непопулярних реформ, то він гроші отримає. Але питання в тому, що ймовірність цього низька", - заявив банкір.

Він нагадав, що НБУ в своїх прогнозах враховував отримання двох траншів від МВФ на загальну суму 3,5 млрд доларів - у першому та третьому кварталі. Отримання траншу в першому кварталі вже не виглядає реальним.

"Коли ми отримаємо транш, в першому чи другому кварталі значення для інфляції особливого немає. Важливіший сам факт продовження співпраці... [Адже] що таке МВФ? Це гроші, це підтримка інших міжнародних донорів, це стимул для прямих інвестицій у приватний сектор і це реформи, які потрібні країні, але не проводяться. Програма МВФ для України потрібна ще й з макроекономічних міркувань. Ми ж бачимо, що в України потенціал для зростання ВВП достатньою великий і для цього потрібна міжнародна підтримка. Звичайно, в ідеалі було б добре, щоб завершилася ця програма вдало. Адже якби вона закінчилася вибіркою всіх грошей, то наступна програма, може, і не знадобилася б. Я думаю, якщо в нас буде наступна програма МВФ, то вона буде швидше некризовою, а її обсяги не будуть такими великими, як за поточною програмою EFF. Ті ж наші сусіди - Вірменія, Грузія, Молдова - отримували програми в умовах далеко некритичних ситуацій. Для них МВФ - це було заякорювання реформ і підтримка з точки зору грошей", - сказав він.

Нагадаємо, НБУ ще в грудні порадив владі України починати переговори з МВФ про нову програму. Однак міністр фінансів Олександр Данилюк заявив, що наразі це передчасно.

Діюча програма МВФ щодо кредитування економіки України з використанням механізму розширеного фінансування (EFF) почалася в березні 2015 року і триватиме до березня 2019 року.

Загальний обсяг програми становив 17,5 млрд доларів, тоді як Україна поки що залучила тільки 8,7 млрд доларів з усієї суми (перший транш на 5 млрд доларів - у березні 2015 року, другий - на 1,7 млрд доларів у серпні 2015 року, третій - на 1 млрд доларів у вересні 2016 року, четвертий - на 1 млрд доларів у квітні 2017 року).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram