ГоловнаЕкономікаДержава

Україна може вивести Естонію і Латвію з-під антиофшорного контролю

"У нас була вже розмова з послами Естонії та Латвії".

Україна може вивести Естонію і Латвію з-під антиофшорного контролю
Александр Данилюк(присаживается)
Фото: Макс Требухов

Україна може виключити Естонію і Латвію зі списку держав, операції з контрагентами яких підлягають контролю в рамках закону про трансферне ціноутворення. Про це заявив міністр фінансів Олександр Данилюк на засіданні Верховної Ради, пише "Інтерфакс-Україна".

"Так, таке рішення [про включення цих держав у список] було прийнято, і у нас була вже розмова з послами Естонії та Латвії. Це пов'язано з тим, що в двох цих країнах - в Естонії вже кілька років, а в Латвії з 1 січня цього року запроваджено механізм оподаткування прибутку на виведений капітал. Мається на увазі, що прибуток не обкладається податком, поки він не розподіляється у вигляді дивідендів, наприклад. Однак у нас є вимоги законодавства... є певний конфлікт з законом. Але це не конфлікт з дружніми державами", - сказав міністр, відповідаючи в парламенті на запитання народного депутата Олександра Кодола ("Народний фронт").

Він зазначив, що Мінфін працює над вирішенням цього питання з урахуванням того, що Україна має намір запустити модель податку на виведений капітал у 2019 році.

"Ми контактуємо як з посольствами, так і з міністерствами фінансів цих країн", - зазначив він.

Нагадаємо, Естонія, Латвія і ще 17 держав і територій були включені в список антиофшорного контролю з 1 січня 2018 року.

Розширення переліку пов'язано зі змінами критеріїв його формування. До списку були відібрані держави і території, в яких ставка податку на прибуток підприємств на 5 і більше процентних пункти нижча, ніж в Україні (тобто нижча, ніж 13%); держави, з якими Україна не уклала міжнародні договори з положеннями про обмін інформацією; і держави, компетентні органи яких не забезпечують своєчасний і повний обмін податкової та фінансової інформації на запити державної фіскальної служби.

Під час розгляду критерію за ставкою податку на прибуток підприємств, яка на 5 і більше п.п. нижча, ніж в Україні, було враховано не тільки основну ставку, а й пільгові ставки для окремих галузей, територій, видів діяльності.

Згідно з законом "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо трансфертного ціноутворення", що набув чинності з 1 вересня 2013 року, правила ТЦО застосовуються до контрольованих операцій із резидентами низькоподаткових юрисдикцій (ставка податку на прибуток в яких нижча за українську ставку на 5 п.п. і більше).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram