ГоловнаЕкономікаДержава

НАБУ викрило схему розкрадання газу на ТЕЦ братів Дубневичів

Підприємства отримали 300 млн кубометрів за пільговою ціною.

НАБУ викрило схему розкрадання газу на ТЕЦ братів Дубневичів
Братья Богдан и Ярослав Дубневичи
Фото: mediananny.com

Детективи Національного антикорупційного бюро 16 січня затримали чотирьох співробітників компаній "Енергія - Новий Розділ", "Енергія - Новояворівськ" та "Енергія" (кінцеві бенефіціари - брати Дубневичі) за підозрою в розкраданні 300 млн куб. м газу.

Про це йдеться на сайті НАБУ.

Затриманим повідомлено про підозру у вчиненні злочину, кваліфікованого за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним, шляхом зловживання службовим становищем), ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 366 (службове підроблення), ч. 3 ст. 209 Кримінального кодексу. Їх затримали під час проведення слідчих дій (обшуків) в офісних і житлових приміщеннях зазначених комерційних підприємств, вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжного заходу.

За даними слідства, підприємства-власники Новояворівської і Новороздільської ТЕЦ упродовж 2013-2015 років уклали низку угод про закупівлю в "Нафтогазу" природного газу для виробництва теплової енергії населенню.

З метою здешевлення тепла для цієї категорії споживачів НАК постачав комерційним ТЕЦ газ за цінами, суттєво нижчими від ринкових. Однак, як встановили детективи НАБУ, більш ніж 300 млн куб. м "пільгового" газу Новояворівська та Новороздільська ТЕЦ отримали незаконно, не плануючи використовувати його для потреб населення.

Цей газ вони пустили на виробництво електрики, яку потім реалізували держпідприємству "Енергоринок" - її поставили за тарифом, визначеним виходячи з собівартості електроенергії, виробленої з газу за ринковою ціною.

У результаті цих дій прибутковість виробництва електрики цими ТЕЦ перевищила 60% (проти 3-5% закладених у тариф Національною комісією, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг.

Таким чином, на думку детективів бюро, ТЕЦ отримали надприбутки, зіставні з розміром збитку, заподіяного НАК "Нафтогаз України" в результаті цієї "схеми".

Розслідування фактів детективи бюро почали в грудні 2016 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram