ГоловнаЕкономікаБізнес

Фінська компанія відмовилася постачати генератори в Крим через санкції

Заводу в Керчі довелося перенести терміни будівництва аварійно-рятувального судна за 2,8 млрд рублів.

Фінська компанія відмовилася постачати генератори в Крим через санкції
Фото: crim.com.ua

Фінська компанія Wärtsilä відмовилася постачати генератори кримської судноверфі "Залив" у Керч через санкції Європейського Союзу.

Про це повідомляє РБК із посиланням на джерело в Міністерстві транспорту РФ (відомство виступає замовником).

Відзначають, що заводу довелося перенести терміни будівництва аварійно-рятувального судна за 2,8 млрд руб. Усього в Росії побудовано чотири такі судна.

За словами джерела, відмова постачати дизельні генератори привела до збільшення терміну будівництва судна і необхідності коригування проектної документації. Він не сказав, на скільки саме зрушили терміни закінчення будівництва (спочатку судно планували здати вже в 2018 році).

Представник Wärtsilä розповів, що компанія відмовилася постачати дизельні генератори керченської судноверфі через санкції Євросоюзу.

"Це питання ретельно розглядали, і було прийнято рішення, що це (поставка обладнання в Крим, - ред.) не відповідатиме наявному режиму санкцій. Тому Wärtsilä не може надати необхідне обладнання", - додав він.

Співрозмовник наголосив, що Wärtsilä давно і плідно працює з Росією і готова продовжувати співпрацю, але тільки в рамках діючих правил. Прес-служба Мінтрансу поки що не відповіла на запит.

Нагадаємо, на початку липня 2017 року стало відомо, що Росія порушуючи санкційний режим переправила в Крим газові турбіни німецького концерну Siemens, які за контрактом призначалися для електростанції в Краснодарському краї РФ. Незабаром Siemens подав до суду на АТ "Технопромекспорт" і ТОВ "Технопромекспорт", які відповідали за постачання турбін, а також проти петербурзького СП Siemens і "Силових машин" ТОВ "Сіменс Технології газових турбін", яке виготовило турбіни.

Наприкінці липня Siemens розірвав ліцензійну угоду з російськими компаніями на поставку обладнання для електростанцій і тимчасово припинив поставки обладнання для електростанцій за діючими контрактами з держзамовниками з Росії.

У серпні ЄС ввів санкції проти компаній, які займалися встановленням турбін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram