ГоловнаЕкономікаФінанси

Фонд гарантування вкладів оголосив результати forensic audit банку "Хрещатик"

З 2013 року банк перестав працювати на прибуток і фінансову стабільність.

Фонд гарантування вкладів оголосив результати forensic audit банку "Хрещатик"
Фото: Сергей Нужненко

Комплексний аналіз неплатоспроможності (forensic audit) банку "Хрещатик", проведений у травні-листопаді 2017 року компанією "Актіо" на замовлення Фонду гарантування вкладів виявив, що в результаті операцій і дій менеджменту і власників фінустанова зазнала збитків на суму 2,5 млрд гривень.

Про це йдеться на сайті ФГВФО.

Аналіз показав, що починаючи з 2013 року банк перестав працювати на прибуток і фінансову стабільність, а почав займатися ризиковими діями, в тому числі спрямованими на виведення фінансових активів. Значна частина кредитів, виданих банком юридичним особам у 2013-2015 роках, належала до категорії "незабезпечених".

Розміщення коштів у цінні папери було неефективним. За аналізований період банк купував, набував або утримував облігації емітентів, які були потенційно пов'язаними особами. Ці папери досі не погашені. Проведені операції фактично призвели до збитків у розмірі 1,286 млрд грн, що суттєво вплинуло на фінансовий стан банку і стало однією з причин його неплатоспроможності.

Висновки "Актіо" підтверджуються звітами НДІ судової експертизи з питань інтелектуальної власності та експертними економічними дослідженнями полтавського відділення Харківського НДІ судових експертиз ім. Бокаріуса.

Починаючи з 2014 року, ліквідність банку постійно погіршувалася внаслідок скорочення обсягів високоліквідних і ліквідних активів, при цьому темпи падіння прискорювалися щороку. Керівництво банку не реагувало на значне зниження високоліквідних активів, а продовжувало політику їх подальшого зменшення, що згодом призвело до нездатності банку виконувати свої зобов'язання.

Нагадаємо, 5 квітня 2016 року Нацбанк України визнав банк "Хрещатик" неплатоспроможним і передав його ФГВФО. У червні того ж року Фонд почав ліквідацію банку.

Найбільшими співвласниками "Хрещатика" були Андрій Іванов (37,44%), Микола Солдатенко (24,24%) і Київська міська державна адміністрація (25%). Іванов є молодшим партнером "Київської інвестиційної групи", Солдатенко - екс-співвласник "Запоріжсталі", міноритарний акціонер Індустріалбанку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram