ГоловнаЕкономікаФінанси

Нардеп Микитась зібрався купити в росіян частку в ПІБі (оновлено)

Він подав документи в АМКУ на придбання 25% акцій.

Нардеп Микитась зібрався купити в росіян частку в ПІБі (оновлено)
Фото: maxim-mikitas.com

Антимонопольний комітет 10 січня почав розгляд справи про концентрацію, яка стосується придбання фізичною особою Максимом Микитасем частки в Промінвестбанку. Угода дозволить йому отримати 25% голосів у вищому органі управління компанії.

Про це йдеться в повідомленні АМКУ.

Минулого року Микитась подавав заявку на придбання Промінвестбанку разом із Павлом Фуксом, але її відхилив регулятор.

Оновлення. Національний банк наразі не отримував від Микитася документів на купівлю 25% акцій Промінвестбанку, повідомила Українським Новинам прес-служба НБУ.

Нацбанк звертає увагу, що придбання істотної участі в банку без його погодження не допускається.

"Національний банк має право застосовувати заходи впливу до осіб, які придбали прямо або побічно істотну участь у банку без погодження з регулятором, а саме: накладати штраф у розмірі до 10% номінальної вартості придбаних акцій банку та/або тимчасово заборонити право голосу", - повідомили в регуляторі.

Крім того, Національний банк має право застосувати заходи впливу до банку в разі, якщо структура власності банку стане непрозорою внаслідок неузгодженого придбання. Зокрема, банк може бути віднесено до категорії проблемних.

Зараз більш ніж 99% акцій ПІБу належить російському державному Внєшекономбанку.

16 березня 2017 року Україна ввела санкції терміном на 1 рік стосовно ПАТ "Сбербанк", ПАТ "ВіЕс Банк", ПАТ "Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк" (Промінвестбанк), ПАТ "ВТБ Банк", ПАТ "БМ Банк" через їх приналежність російській державі. Санкції передбачають обмеження на виведення капіталу за межі країни на користь пов'язаних осіб.

Микитась з 2010-го по 2016 рік займав посаду президента однієї з найбільших будівельних корпорацій "Укрбуд". У серпні 2016 року Микитась пройшов до Верховної Ради у 206-му окрузі в Чернігові.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram