ГоловнаЕкономікаБізнес

Лондонський арбітраж у 2017 році зобов'язав Ахметова виплатити пов'язаній з Фірташем компанії $760 млн за "Укртелеком"

СКМ подала апеляцію.

Лондонський арбітраж у 2017 році зобов'язав Ахметова виплатити пов'язаній з Фірташем компанії $760 млн за "Укртелеком"
Фото: zn.ua

Лондонський арбітраж 26 червня 2017 року зобов'язав СКМ заплатити $760 млн за "Укртелеком" попередньому покупцеві - Raga Establishment Ltd (колишня назва - Epic Telecom Invest Ltd). Саме після цього рішення активи Ріната Ахметова заморозив Окружний суд Нікосії.

Про це йдеться в матеріалах справи, отриманих виданням Liga.net від Raga.

Із судового рішення випливає, що переговори між Raga і СКМ з приводу "Укртелекому" почалися в серпні 2012 року, трохи більше ніж через рік після приватизації компанії. Згідно з доводами СКМ, переговори почалися на вимогу екс-президента України Віктора Януковича. Нібито він попросив Ріната Ахметова купити частку в "Укртелекомі".

СКМ також заявив у суді, що 100% власником "Укртелекому" був Дмитро Фірташ. Raga зі свого боку заявляє, що власником акцій, у тому числі і на момент переговорів з СКМ, був Денис Горбуненко, а Фірташ був тільки кредитором.

У 2013 році угода вартістю $860 млн відбулася. СКМ заплатив $100 млн, але потім проплату зупинили. За версією відповідача, СКМ тільки після придбання вдалося провести аудит "Укртелекому" - і з'ясувалося, що попередній власник не виконував своїх інвестиційних зобов'язань перед державою. Компанія протягом п'яти років після приватизації мусила вкласти в актив $450 млн інвестицій; побудувати і передати в державу мережу спецзв'язку. Крім того, в корпорації з'ясували, що сама приватизація була проведена поза законом, без розкриття реальних бенефіціарів.

Тому СКМ вирішила не платити Raga наступні транші згідно з угодою і висунула зустрічні вимоги - розірвати договір про придбання і повернути перший транш за "Укртелеком".

Однак арбітраж підтримав вимоги Raga про виплату грошей.

Корпорація Ахметова подала апеляцію на рішення лондонського суду. Розглядатимуть її 2018 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram