ГоловнаЕкономікаДержава

В Україні стартував перший етап монетизації субсидій

Для пересічних громадян це рішення наразі нічого не змінює.

В Україні стартував перший етап монетизації субсидій
Фото: gde.kg

В Україні з 1 січня стартував перший етап монетизації субсидій на рівні підприємств - постачальників послуг. Для пересічних громадян це рішення наразі нічого не змінює.

Відповідно до постанови Кабінету міністрів пропонується новий механізм виділення коштів субвенції з державного бюджету міським бюджетам на надання пільг та житлових субсидій населенню на оплату енергоносіїв та житлово-комунальних послуг і скасування механізму клірингових розрахунків.

Механізм передбачає, що головні розпорядники коштів місцевих бюджетів щомісяця готують і надсилають інформацію про суми нарахованих пільг та житлових субсидій для райдержадміністрацій, виконкомів міських рад та об'єднаних територіальних громад (районній і місцевій владі) до 14 числа.

Паралельно з цим підприємства, які надають послуги з постачання електроенергії, природного газу та інших житлово-комунальних послуг, щомісяця надсилають інформацію про фактичний обсяг спожитих послуг населенням, але не більше від обсягів суми нарахованих пільг і субсидій, для районної і місцевої влади до 14 числа.

Зі свого боку фінансові органи районної та місцевої влади щомісяця до 19 числа відправляють цю інформацію в Міністерство фінансів, яке у дводенний термін узагальнює отриману інформацію та передає її в Державну казначейську службу.

Далі Держказначейство щомісяця до 24 числа перераховує кошти для головних розпорядників коштів міських бюджетів, які протягом двох днів перераховують для підприємств, які надають відповідні послуги для населення (постачання електроенергії, природного газу або житлово-комунальних послуг).

Отримані кошти підприємство може витратити тільки за цільовим призначенням, тобто на оплату природного газу, електрики чи інших енергоносіїв.

Нагадаємо, що Україна взяла на себе зобов'язання перед Міжнародним валютним фондом монетизувати житлові субсидії та пільги для того, щоб приватні газові трейдери могли конкурувати з Національною акціонерною компанією "Нафтогаз України" на постачання газу населенню.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram