ГоловнаЕкономікаФінанси

Київський суд заблокував forensic audit ПриватБанку (оновлено)

Рішення прийнято як забезпечувальний захід за позовом Коломойського.

Київський суд заблокував forensic audit ПриватБанку (оновлено)
Фото: София Гаврилюк

Солом'янський районний суд Києва як забезпечувальний захід за позовом Ігоря Коломойського заборонив компаніям, найнятим для розслідування виведення коштів (forensic audit) із ПриватБанку перед націоналізацією, здійснювати будь-які дії.

Про це свідчать висновки Солом'янського районного суду Києва, пише агентство "Українські новини".

14 грудня суд відкрив провадження за позовом Коломойського до НБУ, ПриватБанку, Міністерства фінансів, Kroll Associates U.K. LLP, AlixPartners Services UK LLP, Hogan Lovells International LLP, ТОВ "Астерс Консалт", ТОВ "Астерс", ТОВ "АліксПартнерз (Україна)" про визнання недійсними договорів і припинення дії.

15 грудня суд задовольнив заяву про забезпечення позову і заборонив виконувати умови, вимоги та будь-які інші положення будь-яких договорів, укладених з НБУ, ПриватБанком, Мінфіном, які прямо чи опосередковано стосуються або якимсь чином впливають на права та інтереси Коломойського.

Крім того, суд заборонив консультантам і юридичним радникам банку, НБУ, Мінфіну, користуватися, розголошувати, повідомляти, вказувати, застосовувати, вказувати і здійснювати будь-які інші дії з використання персональних даних Коломойського в будь-яких документах в Україні та за кордоном до вирішення спору по суті.

Постанова набуває чинності з моменту проголошення і підлягає негайному виконанню, а його оскарження не зупиняє його виконання.

Згідно з судовими матеріалами, свій позов Коломойський обґрунтовує порушенням закону "Про здійснення державних закупівель", закону "Про захист персональних даних".

Заступник голови НБУ Катерина Рожкова раніше назвала цей позов "проявом слабкості і страху" з боку Коломойського.

Оновлення. Нацбанк відреагував на це рішення суду, випустивши жорстку заяву. У ній регулятор обіцяє найближчим часом подати апеляційну скаргу і звернутися до Вищої ради правосуддя з дисциплінарною скаргою на суддю Людмилу Кізюн, яка винесла вердикт.

Forensic audit проводиться для запобігання проблем, пов'язаних із посяганням на майно компанії і його неналежним використанням, а також для збору доказів за вже тими фактами, що трапилися. Національний банк найняв детективне агентство Kroll і консалтера AlixPartners для проведення forensic audit у Приватбанку, який визначить масштаб можливих зловживань.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram