ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін вирішив скасувати більш ніж 300 нормативних актів у рамках дерегуляції

Крім того, уряд проситиме президента скасувати ще 6 указів.

Кабмін вирішив скасувати більш ніж 300 нормативних актів у рамках дерегуляції
Фото: Макс Требухов

Кабінет Міністрів на своєму засіданні в понеділок вирішив скасувати 334 нормативні акти в рамках дерегуляції. Крім того, уряд проситиме президента скасувати ще 6 указів.

Перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов, представляючи цей проект, повідомив, що він стосується, зокрема лібералізації умов застосування касових апаратів. Уряд намагається уникнути ситуації, "коли у великому магазині кожна каса зареєстрована як окрема структурна бізнес-одиниця". Також уряд пропонує президенту скасувати застарілий указ про застосування штрафів за невиконання окремих норм на рядки подачі звітів, перевищення лімітів готівки в касах і т.ін. За словами Нефьодова, ці норми все одно не перевіряються два роки і "жодної трагедії не сталося".

Окремий блок стосується спрощення порядку початку діяльності іноземних організацій в Україні. Передбачається, що відкриття офісу більше не буде узгоджуватися з Генеральною дирекцією з обслуговування іноземних представництв.

Розширюється перелік компаній, які отримують квоти на ввезення/вивезення хімічної сировини без сплати акцизного податку. Мета такого рішення - створення умов для розширення вітчизняного хімпрому та імпортозаміщення.

Спрощується розмитнення товарів у портах. "Цей документ прискорює виконання контрольних процедур в морських портах, знижуються витрати часу і представників ДФС, і бізнесу. Забирається дивна норма, коли в разі відмови прийняти електронну декларацію на вантаж судну не можна було навіть заходити в акваторію. Зрозуміло, що цим можна зловживати", - сказав Нефьодов.

Уряд прибирає також застарілі норми оцінки запасів у родовищах корисних копалин, згідно з якими її потрібно було проводити що п'ять років.

Нагадаємо, що український уряд проводить такі дерегуляційні засідання вже не вперше. У березні 2017 року уряд оголосив про скасування 100 застарілих нормативних актів, у листопаді минулого року - понад 360.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram