ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ радить починати переговори з МВФ про нову програму

Відмова від співробітництва з фондом - головний макроекономічний ризик для України.

НБУ радить починати переговори з МВФ про нову програму
Фото: Сергей Нужненко

Національний банк радить починати переговори з Міжнародним валютним фондом про нову програму співпраці.

Про це йдеться в повідомленні НБУ, який у понеділок опублікував четвертий Звіт про фінансову стабільність.

"Ключовий макроекономічний ризик для фінансової стабільності на найближчі роки - припинення співпраці з МВФ. Відсутність фінансової підтримки від міжнародних інститутів значно ускладнить рефінансування понад 20 млрд доларів США суверенного і гарантованого державою боргу з терміном погашення у 2018-2020 роках. Україні варто розпочати переговори про запуск нової програми співпраці з МВФ ще до завершення нинішньої у 2019 році. Нова програма дозволить не тільки рефінансувати наявні борги на сприятливіших умовах, а й прискорити темпи реформ", - заявив Нацбанк.

Чинна програма МВФ кредитування економіки України з використанням механізму розширеного фінансування (EFF) почалася в березні 2015 року і триватиме до березня 2019 року.

Загальний обсяг програми становив 17,5 млрд доларів, тоді як Україна поки що залучила тільки 8,7 млрд доларів з усієї суми (перший транш на 5 млрд доларів - в березні 2015 року, другий на 1,7 млрд доларів - у серпні 2015 року, третій на 1 млрд доларів - у вересні 2016 року, четвертий на 1 млрд доларів - у квітні 2017 року).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram