ГоловнаЕкономікаБізнес

Hyundai Corporation і українці втратили $30 млн через шахрайську схему "Компанії Рона"

Постраждалі сторони просять правоохоронні органи Івано-Франківської області, Генеральну прокуратуру України провести об'єктивне розслідування.

Hyundai Corporation і українці втратили $30 млн через шахрайську схему "Компанії Рона"
Фото: УНИАН

Міжнародна компанія "Хюндай Корпорейшн" (Hyundai Corporation), ПАТ «Укрсоцбанк», низка державних і комерційних банків провели прес-конференцію, на якій заявили про безпрецедентну шахрайську схему, втілену ТОВ «Компанія Рона» (м. Івано-Франківськ), яка завдала їм збитків на загальну суму близько 30 млн доларів США. Про це повідомляє УНІАН.

Співзасновники ТОВ «Компанія Рона» в особі Романа Семотюка, Романа Литвинця та інших суб'єктів шахрайством, за підробленими документами, отримували кредити у фінансових установах на великі суми. «Суть шахрайської схеми така: «Компанія Рона» оформляла кредити і міжнародні контракти на постачання товару, а поручителями кредитів виступали компанії, які надавали під заставу неіснуючі об'єкти, тобто об'єкти нерухомості, що існують тільки «на папері» і зареєстровані в державному реєстрі нерухомості на підставі підроблених документів. Під час виїзду співробітників банку на огляд застави шахраї розміщували табличку з потрібною адресою застави», - розповів виконувач обов'язків ПАТ «Укрсоцбанк» Ростислав Матяш.

З аналогічною ситуацією зіткнулася і міжнародна корпорація "Хюндай Корпорейшн" (Hyundai Corporation), яка надала «Компанії Рона» товар під заставу таких самий неіснуючих об'єктів.

«У серпні 2015 року «Компанія Рона» повідомила, що через девальвацію не може розрахуватися за сировину і просила рефінансування під надання нерухомості в іпотеку. На той момент заборгованість уже сягнула 5 мільйонів доларів, але ми погодилися надати ще один шанс. Але пізніше з'ясувалося, що об'єктів нерухомості не існує», - заявив віце-президент, голова юридичного департаменту Hyundai Corporation Йо Єнг-Чан.

За оцінкою постраждалих сторін, загальна сума завданих збитків «Компанією Рона» і її власником Романом Семотюком становить близько 30 млн доларів США. Зокрема, завдано шкоди міжнародній компанії Hyundai Corporation на 6,6 млн доларів США і 1,2 млн євро, ПАТ «Укрсоцбанк» - на суму 6 млн доларів США. Також постраждали державні та комерційні банки на загальну суму 11 млн доларів США і 110 млн гривень. На цей момент прокуратура Івано-Франківської області порушила близько 20 кримінальних справ за фактом підробки документів, а також заподіяння шкоди в особливо великих розмірах проти співзасновника ТОВ «Компанія Рона» Романа Семотюка, а також керівників підприємств-поручителів, які надавали неіснуючі об'єкти під заставу . У жовтні 2017 року Роману Семотюку було вручено повідомлення про підозру й обрано запобіжний захід - домашній арешт.

«Банки готові відновити активне кредитування економіки, але, у свою чергу, вони мають право вимагати від держави виконання її функцій: судочинство має гарантувати справедливість, а правоохоронні органи повинні без затримок розслідувати ті чи інші факти зловживань. Без виконання цих принципів в умовах високих юридичних ризиків банківська система не зможе забезпечити ресурсами очікуване економічне зростання», - упевнений голова ради Незалежної асоціації банків України Роман Шпек.

Учасники прес-конференції зазначили, що сьогодні вкрай важливо продемонструвати реальні кроки в захисті інвесторів і прогрес у реалізації реформи правоохоронних органів для об'єктивного та оперативного розслідування цієї ситуації, включаючи пошук і накладення арешту на активи посадових осіб і бенефіціарів ТОВ «Компанія Рона» та інших компаній, що беруть участь у шахрайській схемі.

Також важливо розслідувати не тільки дії, вчинені посадовими особами, бенефіціарами ТОВ «Компанія Рона» і пов'язаними з ними підприємствами, а й дії співробітників Служби державної реєстрації України і суддів Івано-Франківського міського суду, що беруть участь у реалізації цієї шахрайської схеми. Постраждалі сторони просять правоохоронні органи Івано-Франківської області, Генеральну прокуратуру України провести об'єктивне розслідування і притягнути винних до відповідальності в найкоротші терміни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram