ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін увів додаткові заходи захисту аграріїв від рейдерства, - Мартинюк

Уряд відкрив "антирейдерську парасольку" над відповідальними орендарями.

Кабмін увів додаткові заходи захисту аграріїв від рейдерства, - Мартинюк
Фото: Владислав Мусиенко

Українці отримали можливість додаткового захисту своєї сільгоспземлі в разі здачі її в оренду. Кабмін на засіданні 6 грудня ухвалив постанову "Деякі питання удосконалення механізму захисту майнових прав на земельні ділянки", яким затвердив онлайн перевірки даних про земельну ділянку при реєстрації договорів оренди шляхом обміну інформацією між Земельним кадастром та реєстром речових прав Мін'юсту, пишуть "Українські новини".

Перша база даних містить інформацію про місце розташування земельних ділянок та їх характеристики, а друга – про власника та орендаря ділянки. Завдяки взаємообміну даними між ними в режимі реального часу, у разі спроби подвійної реєстрації оренди ділянки, що є найбільш приватним способом здійснення рейдерських атак, система буде блокувати реєстрацію договору. Це також унеможливить спотворення інформації на рівні реєстраторів.

Як зазначив перший заступник міністра агрополітики Максим Мартинюк, ця "антирейдерська парасолька" уряд відкрив тільки над відповідальними орендарями, які зареєстрували свої договору офіційно. "Ті, хто продовжує використовувати землю в тіні, опосередковано самі провокують рейдерів, оскільки система не бачить їх договорів і відповідно не може гарантувати непорушність", - сказав він.

"За даними Мін'юсту, синхронізація двох реєстрів проходить без збоїв, з 13 листопада було проведено близько 240 000 операцій і у 82% випадках інформація була ідентичною, а виявлені неточності скасовуються в онлайн-режимі, без контакту з чиновниками. Ми вводимо обов'язок державного реєстратора в випадку виявлення неповної або неточної інформації про власників або користувачів земельної ділянки направляти відповідні повідомлення у земельний кадастр", - сказала Наталія Бернацька, перший заступник міністра юстиції.

За словами Мартинюка, таким чином новий функціонал буде опосередковано сприяти виправленню помилок у Державному земельному кадастрі. "Це рішення – суто технічне, але саме в цьому його перевага, оскільки не знадобилося довгих процедур внесення змін у законодавство. Враховуючи інші реформи в цьому напрямку, зокрема переклад реєстрів на систему Блокчейн, в Україні ми отримаємо, без перебільшення, одну з найбільш захищених систем реєстрації прав власності у світі", - сказав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram