ГоловнаЕкономікаБізнес

Названо причини подорожчання бензину

Оператори стверджують, що позначилися об'єктивні чинники.

Названо причини подорожчання бензину
Фото: oilreview.kiev.ua

Оператори ринку нафтопродуктів заявили, що зростання цін на бензин і дизпаливо впродовж вересня-листопада зумовлене низкою зовнішніх чинників.

Під час наради в Антимонопольному комітеті України вони відзначили, що причинами стали зростання котирувань на нафту і нафтопродукти на європейських ринках; зростання курсу валют; скорочення обсягів поставок бензину і дизельного палива з Білорусі через планові зупинки виробничих потужностей білоруських нафтопереробних заводів, у зв'язку з чим оптові трейдери були змушені шукати альтернативні джерела поставок ресурсу, зокрема в країнах Європи, за вищими цінами; збільшення термінів відвантаження нафтопродуктів і відсутність залізничних цистерн для перевезення бензину і дизельного палива; збільшення експлуатаційних і виробничих витрат на утримання АЗС.

Водночас Антимонопольний комітет України не виключає, що, крім об'єктивних чинників для зростання роздрібних цін на нафтопродукти, існують і суб'єктивні причини.

"Особливу увагу Комітет приділяє ситуації щодо одночасного, систематичного підвищення цін на нафтопродукти й встановлення їх на однаковому рівні окремими операторами ринку, оскільки вказане може бути обумовлено вчиненням антиконкурентних узгоджених дій", - повідомляють на сайті АМКУ.

За даними профільного видання enkorr, дизельне паливо і бензини почали дорожчати з 8 вересня. Усього з 7 вересня по 20 листопада середня вартість бензину марки А-92 зросла на 2,97 грн/л, А-95 - на 2,90 грн/л, А-95+ - на 2,87 грн/л, а ДП додало 3,37 грн/л. На заправках верхнього і нижнього цінового сегмента за цей період паливо подорожчало в середньому на 2,5-3грн/л.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram