ГоловнаЕкономікаБізнес

Рада затвердила закон про захист бізнесу під час обшуків

Документ розширює права підприємців.

Верховна Рада прийняла закон про протидію необґрунтованому тиску правоохоронних органів на українські підприємства.

"За" урядовий законопроект №7275 проголосували 312 народних депутатів.

Як повідомляють на сайті Кабміну, документ було розроблено спільно Міністерством юстиції, Міністерством внутрішніх справ, секретаріатом Кабінету Міністрів, офісом бізнес-омбудсмена і іншими відомствами. Ключові новації документа - неприпустимість і недійсність доказів, отриманих при виконанні постанови про обшук, винесеної без технічної фіксації. Так само неприпустимими будуть докази, отримані під час обшуку, на який не було допущено захисника.

Фото: twitter.com/VGroysman

Крім того, документ вводить обов'язкову звуко- і відеофіксацію проведення обшуку. А докази, отримані під час обшуку та не зафіксовані технічними засобами, визнаються неприпустимими і недійсними. Забороняється вилучення оригіналів фінансово-господарської документації, комп'ютерної техніки, серверів і мобільних телефонів суб'єктів підприємницької діяльності. Також забороняється повторне відкриття закритих кримінальних проваджень. Водночас законопроект забезпечує розумні терміни провадження кримінальної справи. Зокрема, особи, права яких обмежуються, отримують право оскаржити бездіяльність слідчого і вносити клопотання про застосування розумних термінів провадження.

Разом з тим представники бізнесу отримують право на підтвердження реєстрації кримінального провадження. Вводиться механізм аудиту діяльності правоохоронних органів у напрямку розслідування економічних злочинів, підвищується відповідальність правоохоронців за неправомірні дії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram