ГоловнаЕкономікаДержава

Експорт агропродукції в країни Євросоюзу за 9 місяців зріс на 40%, - заступник міністра АПК

Україна лідирує в світі за експортом зерна і олії.

Експорт агропродукції в країни Євросоюзу за 9 місяців зріс на 40%, - заступник міністра АПК
Фото: Макс Левин

За 9 місяців цього року, порівняно з 2016-м, український експорт у ЄС зріс майже на 40%. При цьому з боку ЄС експорт агропродукції в Україну збільшився на 10-11%. Про це під час круглого столу в Інституті Горшеніна заявила Ольга Трофімцева, заступник міністра аграрної політики і продовольства України. "Сьогодні АПК є експортоорієнтованою галуззю нашої країни. Дехто бачить у цьому зраду. Я бачу в цьому перемогу. Бо ще кілька років тому ми навіть не могли собі уявити, що будемо експортувати таку кількість зернових або олії і займати з експорту певних аграрних продуктів лідерські місця в світі. Не треба лукавити, це досягнення", - заявила Трофімцева.

Чиновник вважає необґрунтованими звинувачення в тому, що аграрний сектор є лише джерелом сировинного експорту. Оскільки вітчизняний АПК сьогодні дає імпульси для розвитку таких напрямків, як аграрні технології, переробка, зелений туризм, органічне сільське господарство та виробництво кінцевого органічного продукту.

"Ми не можемо говорити про сільське господарство як про щось відірване від інших галузей економіки. Якщо подивитися на провідні країни світу, які експортують сільськогосподарську продукцію - США, ФРН, Голландія - бачимо, що йде тенденція до щільної взаємопов'язаності секторів. Починаючи від виробництва сільськогосподарської продукції, переробки, медичної сфери, туризму, агротехнології ... Це все стає такою сферою, яку в світі називають life sciences. Я хочу, щоб ми рухалися теж у напрямку до цього", - сказала заступник міністра.

Трофімцева заявляє, що українському АПК необхідно не менш ніж 5 років, щоб переорієнтуватися на експорт високотехнологічної готової продукції з високою доданою вартістю.

"Проте я не бачу нічого поганого в тому, що ми використовуємо свої конкурентні природні переваги і є великими експортерами зернових або олійних культур. Я думаю, ми будемо і надалі годувати світ. Населення зростає, їсти хочуть усі. А Україна одна з небагатьох країн, яка має потенціал вирощувати таку продукцію, щоб годувати світ", - сказала Трофімцева.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram