ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ погіршив прогноз інфляції до 12,2% і вперше з початку 2015 року підвищив облікову ставку

Темпи зростання цін перевищили траєкторію прогнозу Нацбанку.

НБУ погіршив прогноз інфляції до 12,2% і вперше з початку 2015 року підвищив облікову ставку
Фото: Сергей Нужненко

Національний банк вирішив з 27 жовтня 2017 року підвищити облікову ставку з 12,5% до 13,5%. Такий крок спровоковано високими темпами інфляції, які перевищують траєкторію прогнозу НБУ.

"Це обумовлено, перш за все, прискоренням зростання цін на сирі продовольчі товари, підвищенням виробничих витрат, а також певним пожвавленням споживчого попиту", - йдеться в повідомленні НБУ. Регулятор упевнений, що інфляція буде сповільнюватися і знову наблизиться до цільових значень, але цей процес потребуватиме більше часу, ніж очікувалося.

Тому Національний банк погіршив свій прогноз інфляції на 2017 рік з 9,1% до 12,2%, на 2018 рік - з 6,0% до 7,3%. У 2019-му темпи інфляції повинні сповільнитися до цільового рівня 5,0%.

На думку НБУ, ключовим компонентом інфляції у 2018-2019 роках буде зростання адміністративно регульованих цін, зокрема тарифів на енергоресурси та акцизів на цигарки.

Підвищення облікової ставки повинно запобігти подальшому погіршанню інфляційних очікувань.

"Жорсткіша монетарна політика допоможе знизити інфляцію декількома каналами. Підвищення облікової ставки буде стимулювати приплив заощаджень у банківський сектор і, отже, стримувати споживчий попит. Також підвищення ставок робить більш привабливими фінансові інструменти в національній валюті порівняно з аналогами в іноземній валюті, матиме позитивний вплив на майбутню інфляцію через канал обмінного курсу. Саме в результаті жорсткої монетарної політки інфляція наблизиться до центральної точки цільового діапазону в третьому кварталі 2018 року", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, що в розпал кризи - на початку 2015 року - облікова ставка в Україні сягнула максимального значення 30%. З вересня 2015 року Національний банк послідовно знижував її. Влітку 2017 року цей процес зупинився.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram