ГоловнаЕкономікаФінанси

Порошенко запропонував Раді ратифікувати гарантійну угоду з МБРР

Законопроект визначено Президентом як невідкладний для позачергового розгляду парламентом.

Порошенко запропонував Раді ратифікувати гарантійну угоду з МБРР
Фото: ABS-CBN News

Президент Петро Порошенко пропонує Верховній Раді ратифікувати гарантійну угоду (проект доступу до довгострокового фінансування) з Міжнародним банком реконструкції та розвитку.

Про це йдеться в законопроекті №0163, зареєстрованому в Раді в п'ятницю.

Законопроект визначено Президентом як невідкладний для позачергового розгляду парламентом.

Угоду було підписано 26 червня в Києві в зв'язку з підписанням цього ж дня договору про позику Державним експортно-імпортним банком 150 млн доларів кредиту під суверенну гарантію від Світового банку терміном до 35 років з 4,5-річним пільговим періодом для реалізації проекту доступу до довгострокового фінансування.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, його прийняття дозволить зробити практичні заходи щодо впровадження спільного з МБРР проекту, в рамках якого Укрексімбанк зможе залучити вищезгадані кредитні ресурси для поліпшення доступу експортно-орієнтованих малих та середніх підприємств до довгострокового фінансування.

У рамках проекту Укрексімбанк буде надавати українським підприємствам малого і середнього бізнесу середньо- і довгострокові кредити як для фінансування інвестиційних проектів, так і на поповнення оборотних коштів, в тому числі і через українські комерційні банки.

Відбір кінцевих позичальників та банків-учасників проекту буде здійснюватися за узгодженими з СБ критеріями прийнятності.

У пояснювальній записці зазначається, що реалізація законопроекту не потребує фінансових і матеріальних витрат з державного бюджету, адже обслуговування і погашення позики буде здійснюватися Укрексімбанком.

Порошенко чекає, що за рахунок збільшення прибутку підприємств, які будуть фінансуватися в рамках проекту, збільшаться обсяги регулярних податкових надходжень до бюджетів і фондів, а проект посприяє стабілізації української банківської системи.

100% акцій ПАТ "Укрексімбанк" є у державній власності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram