ГоловнаЕкономікаДержава

RAB-регулювання - це питання енергетичної безпеки, - заступник голови Комітету з ПЕК

Потрібно, щоб ці політичні дискусії не привели нас до того, що люди скажуть: "Дайте нам хоч якусь електроенергію, дайте хоч якийсь газ".

RAB-регулювання - це питання енергетичної безпеки, - заступник голови Комітету з ПЕК
Александр Домбровский
Фото: www.i-g-t.org

Стан електричних мереж, трансформаторних підстанцій в Україні знаходиться на критичному рівні і може привести до колапсу, а тому розглядати питання застосування в Україні RAB-тарифів варто з точки зору національної енергетичної безпеки. Таку думку висловив народний депутат, перший заступник голови Комітету ПЕК Верховної Ради України Олександр Домбровський під час круглого столу "Два місяці без НКРЕКП - як бути енергосектору?", який пройшов 28 вересня.

"Я сьогодні вранці приїхав з Калинівки, де були трагічні події. Все, що там сталося, говорить про проблеми з інфраструктурою, які ми маємо, в тому числі, і в енергетиці. Я хотів би, щоб ми це розуміли. Коли ми говоримо про RAB-регулювання - то це не політична дискусія, це дискусія, яким чином ми зможемо інвестувати в оновлення основних засобів у газотранспортній, в електричній системі, щоб у країні не було колапсу", - зазначив Домбровський.

На думку першого заступника голови Комітету ПЕК, сьогодні вкрай важливо, щоб усі політичні дискусії навколо RAB-регулювання не привели до того, що громадяни залишаться без електроенергії і газу. "Потрібно, щоб ці політичні дискусії не привели нас до того, що люди скажуть: "Дайте нам хоч якусь електроенергію, дайте хоч якийсь газ". Тому що трансформатори "полетять", газові труби не будуть пропускати газ, електромережі будуть працювати ненадійно. Питання RAB-регулювання - це питання національної енергетичної безпеки", - упевнений Домбровський.

Нагадаємо, за словами президента Асоціації операторів розподільчих електромереж Віталія Григоровського, сьогодні рівень технічного зносу електроенергетичної інфраструктури вселяє серйозні побоювання, оскільки залежно від конкретного регіону становить від 60% і більше. На думку Григоровського, щоб залучити інвестиції в електромережі, державі варто створити привабливе інвестиційне середовище, одним з суттєвих елементів якої є стимулююче тарифоутворення (RAB-регулювання).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram