ГоловнаЕкономікаБізнес

Інвестори переходять із депозитів на облігації, - думка

Зростає попит на держпапери і з боку приватних інвесторів-фізосіб.

Інвестори переходять із депозитів на облігації, - думка
Фото: ICU

Подальшій популяризації ОВДП сприятиме спрощення прямого доступу іноземних інвесторів на ринок ОВДП через інфраструктуру глобальних депозитаріїв. Про це заявив керуючий партнер інвестиційної групи ICU Костянтин Стеценко, виступаючи на Ukrainian financial forum 2017, повідомляє Finclub.

Свідченням пожвавлення ринку ОВДП є збільшення портфеля ОВДП нерезидентів з 11 млн грн у середині серпня до 2,68 млрд грн у другій половині вересня, збільшення вкладень в ОВДП з боку страхових компаній на 37% за останній рік (з 4,3 млрд грн до 5,9 млрд грн) і на 25% - з боку НПФ (до 974 млн грн). Зростає попит на держпапери і з боку приватних інвесторів-фізосіб. "Причина підвищеної уваги фізосіб до ОВДП - податкові стимули, а також зниження ставок за депозитами в банках", - пояснив Костянтин Стеценко.

Наступним важливим етапом розвитку фондового ринку, на думку Костянтина Стеценка, стане випуск гривневих облігацій ЄБРР або IFC. "Облігації МФО можуть стати новим безризиковим інструментом для банків, страхових компаній і пенсійних фондів. Окрім того, емісії облігацій ЄБРР і IFC, як правило, задають нові стандарти розміщення і структурування випусків облігацій. В Україні, наприклад, це може бути випуск облігацій з плаваючою ставкою купона", - зазначив Стеценко. На його думку, початок розміщення тримісячних депозитних сертифікатів НБУ може наблизити випуск гривневих облігацій МФО, оскільки створить орієнтир для плаваючої ставки цих облігацій.

Перспективним цікавим інструментом для ринку можуть стати облігації, забезпечені портфелями кредитів і іншими активами. Для їх випуску необхідне прийняття відповідної законодавчої та нормативної бази. "Забезпечені облігації дозволять банкам розвантажувати свої баланси, сек'юритизуючи портфелі іпотек або автокредитів, і залучати фінансування шляхом розміщення забезпечених облігацій", - каже Костянтин Стеценко. На його думку, в таких інструментах також зацікавлені в першу чергу інституціональні інвестори - пенсійні та інвестиційні фонди, страхові компанії, яким на тлі зниження депозитних ставок необхідні дохідні, довгострокові та надійні інструменти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram