ГоловнаЕкономікаФінанси

Сбербанк планує піти не лише з України, а й з низки країн ЄС

"У Європі ми перебуваємо під дуже сильним тиском регулятора". 

Сбербанк планує піти не лише з України, а й з низки країн ЄС
Центральный офис Сбербанка России в Москве
Фото: EPA/UPG

Російський Сбербанк планує піти не лише з України, а й з низки країн Євросоюзу.

Про це в інтерв'ю "Росія 24" сказав глава Сбербанку Герман Греф.

"Ми, на жаль, згорнули нашу зовнішньоекономічну діяльність у частині планів з розширення. І, напевно, можна розділити весь наш бізнес на те, де він динамічно розвивається й де ми виходимо", - заявив банкір.

"Виходимо ми, звичайно, в Україні. Там у нас 2 банки: один невеликий, другий великий. Зараз ми підписали угоду й начебто отримуємо всі дозволи на продаж нашого VS Банку. Це частина нашої європейської дочки Сбербанку. Також сподіваємося, що вийде продати Сбербанк України", - сказав він.

Також банкір додав, що це стосується європейських країн у зв'язку із санкціями.

"У Європі ми перебуваємо під дуже сильним тиском регулятора. Ми хоч і невеликий банк у Європі, нас внесли системно значущим банком під прямий контроль і нагляд ЄЦБ. Це, звичайно, нам дуже ускладнило життя, і ми тепер теж оптимізуємо нашу діяльність у Європі, з низки країн ми виходитимемо", - поскаржився Греф.

Нагадаємо, що в березні 2017 року російський Сбербанк повідомив про намір закрити бізнес в Україні через запроваджені РНБО санкції.

Незабаром після цього до НБУ надійшла заявка від російських бізнесменів Григорія Гусельникова і Саїда Гуцерієва на придбання Сбербанку. Наприкінці липня комітет з питань нагляду та регулювання діяльності банків, нагляду (оверсайта) платіжних систем НБУ відхилив їхню пропозицію.

Інтерес до Сбербанку  також виявляв білоруський бізнесмен, засновник інвестиційної компанії VP Capital, Віктор Прокопеня, але він відкликав свою заявку з НБУ.

На початку осені Нацбанк повідомив про появу нового покупця на Сбербанк. Водночас стало відомо, що Сергій Тігіпко подав документи на купівлю VS Банку.   

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram