ГоловнаЕкономікаБізнес

У системі ProZorro запустили "голландські аукціони" з продажу активів проблемних банків

Головна відмінність цієї моделі полягає в більш швидкому проведенні торгів.

У системі ProZorro запустили "голландські аукціони" з продажу активів проблемних банків
Фото: prozorro.sale

У системі електронних торгів "ProZorro.Продажі" запустили аукціони зі зниженням ціни (т. зв. "голландські аукціони") з продажу активів банків, в яких закінчуються терміни ліквідації.

Про це повідомляють на сайті Мінекономрозвитку і торгівлі.

Електронні майданчики, підключені до "ProZorro.Продажі", вже почали технічне тестування за новою процедурою.

Головна відмінність голландської моделі полягає в більш швидкому проведенні процедури: аукціон відбувається впродовж доби. При цьому активи торгуються з пониженням ціни, і протягом аукціону ціна може впасти до 20% від стартової. Крім того, спрощено доступ до торгів - зареєструватися можна буде в день проведення аукціону.

"Голландський аукціон значно прискорює продаж, що особливо актуально для активів банків, термін ліквідації яких уже добігає кінця. Використання голландської процедури дозволить гарантовано продати активи, які тривалий час не знаходять покупця. І Фонд гарантування зможе отримати додаткові кошти для виплат вкладникам", - пояснив перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов.

Процедура "голландського аукціону" складається з двох етапів. На першому відбувається поступове автоматичне зниження ціни, яке триває поки один з учасників аукціону не зупинить його, зафіксувавши поточну ціну. На другому - решта учасників аукціонів мають можливість запропонувати свою ціну, яка буде вищою за зафіксовану.

При цьому той учасник, який зафіксував ціну на першому етапі, матиме право останнім збільшити вартість.

Нагадаємо, 14 вересня Фонд держмайна і система ProZorro.Продажі запустили пілотний проект із продажу об'єктів малої приватизації через інтернет.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram