ГоловнаЕкономікаДержава

Формула "Роттердам+" буде скасована після реформи енергоринку, - Вовк

"Формула є оптимальною на перехідному етапі реформування галузі, приймалася абсолютно законно й була узгоджена з усіма органами влади".

Формула "Роттердам+" буде скасована після реформи енергоринку, - Вовк
Голова НКРЕКП Дмитро Вовк
Фото: Антикор

Методика формування оптово-ринкової ціни, формула "Роттердам+", буде скасована після реформування ринку електроенергії. Про це в ефірі телеканалу "112-Україна" заявив голова НКРЕКП Дмитро Вовк.

"Вона буде скасована, однозначно. Із впровадженням ринку електроенергії, який був проголосований Верховною Радою. Це станеться через 2 роки рівно, після того комісія втратить цілковито повноваження щодо затвердження цін на електричну енергію", - заявив Вовк.

Голова НКРЕКП також зазначив, що формула є оптимальною на перехідному етапі реформування галузі, приймалася абсолютно законно й була узгоджена з усіма органами влади. "Ціна формується - середнє значення на відповідному хабі з урахуванням логістики і скориговане на якість. Такий підхід, на мою думку, виправданий, він фундаментально обгрунтований, він доцільний на перехідному етапі до того моменту, як відбудеться лібералізація ринку електроенергії та природного газу", - наголосив він.

Раніше голова підкомітету з питань електроенергетики парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу Лев Підлісецький заявляв, що закон "Про ринок електричної енергії України" покладе "кінець" Роттердаму + " та іншим подібним схемами, оскільки сенсу в них жодного не буде". Кожен виробник повинен буде виробляти електроенергію найбільш ефективно, щоб її продати дешево і знайти свого споживача.

Президент Петро Порошенко 8 червня 2017 року підписав закон "Про ринок електроенергії". Документ набув чинності 11 червня після офіційного оприлюднення в газеті "Урядовий кур'єр". Закон "Про ринок електроенергії" передбачає впровадження нової моделі ринку, що включає ряд сегментів: ринок двосторонніх договорів, ринок "на добу вперед", внутрішньодобовий ринок, балансуючий ринок і ринок допоміжних послуг. Під час реалізації закону передбачається дворічний перехідний період.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram