ГоловнаЕкономікаБізнес

Співробітники "Укрнафти" вийшли на пікет до Кабміну

Трудовий колектив компанії вимагає продовження ліцензій на видобуток.

Профспілка працівників ПАТ "Укрнафта" 6 вересня організував пікет біля Кабінету Міністрів у зв'язку з тим, що Держгеонадра вимагає спеціальних дозволів на користування надрами.

Трудовий колектив компанії вимагає негайно продовжити терміни дії спеціальних дозволів "Укрнафти" на видобуток вуглеводнів, повідомляє кореспондент LB.ua.

"Укрнафта" володіє 82 ліцензіями (спеціальними дозволами) на видобуток вуглеводнів. У 2017 році закінчується термін дії дев'яти з них: однієї - в березні, п'яти - у червні, ще однієї - в серпні і двох - у вересні. Йдеться про Заводовське, Коржівське, Козіївське, Південно-Панасівське, Анастасівське, Артюхівське, Рибальське, Липоводолинське і Качаловське родовища. На них припадає 20% нафти і 16% газу, які "Укрнафта" видобуває на рік.

Компанія подала документи на продовження ліцензій, але Держгеонадра не приймає їх, аргументуючи це наявністю податкового боргу, повідомляють на сайті "Укрнафти".

Новий менеджмент "Укрнафти" запропонував погасити податковий борг, який становить близько 13 млрд грн. Це можна зробити або за рахунок передачі ДФС 2 млрд кубометрів газу, який належить компанії і чия ринкова вартість перевищує 15 млрд грн, або через розтермінування і погашення боргу винятково за рахунок грошових коштів компанії впродовж 3 років. Ці пропозиції зараз вивчають ДФС і Мінфін.

При цьому в компанії вважають, що Держгеонадра ігнорує судове рішення, відповідно до якого наявність податкового боргу не є підставою для відмови у видачі або продовженні ліцензії.

Через непродовження ліцензій "Укрнафта" вже зупинила шість родовищ.

У 2018 році закінчується дія ще 27 ліцензій, а в 2019-му - ще 22. Компанія заявляє: якщо до того моменту проблеми не буде вирішено, то вона втратить більш ніж 80% річного видобутку нафти.

"Укрнафта" є найбільшою нафтовидобувною компанією країни. НАК "Нафтогаз України" належить 50% + 1 акція "Укрнафти", групі компаній, пов'язаних із колишніми акціонерами Приватбанку, - близько 42% акцій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram