ГоловнаЕкономікаДержава

Данилюк сподівається, що 6-та програма з МВФ буде останньою

Міністр фінансів упевнений, що Україна стане акціонером МВФ і ВБ і сама буде допомагати іншим країнам.

Данилюк сподівається, що 6-та програма з МВФ буде останньою
Фото: facebook.com/o.danyliuk

Міністр фінансів Олександр Данилюк сподівається, що шоста програма співпраці з Міжнародним валютним фондом буде повністю реалізована і стане останньою.

Про це він повідомив у Фейсбуці.

"Україна не раз починала програми МВФ. З 1994-го по 2013-й рік їх було п'ять. І жодна з них не була доведена до кінця. Щоразу отримували декілька траншів на початку, і на цьому все закінчувалося, оскільки влада не хотіла чи не була здатна виконати взяті на себе зобов'язання", - написав Данилюк.

"Коли починалася шоста програма МВФ у 2015 році, Україна була в дуже складній ситуації: війна, економічна нестабільність, високий рівень інфляції, стрімке падіння ВВП, девальвація гривні. Допомога МВФ тоді була необхідна, як повітря, і Україна її отримала. Макроекономічна ситуація стабілізувалася. У 2016 році відновилося економічне зростання", - додав він.

Данилюк наголосив, що співпраця з МВФ і Світовим банком є індикатором прогресу України у проведенні реформ, на який орієнтуються інвестори.

"Я хочу, щоб наша шоста програма з МВФ була повністю реалізована і стала останньою. Україна з її потенціалом може і повинна стати економічно і фінансово самодостатньою. Завдяки реформам, які ми втілюємо і плануємо втілити в рамках співпраці з Фондом, наша економіка продовжить відновлюватися. Якщо ми не будемо змінювати курс, у найближчому майбутньому вже Україна, як акціонер МВФ і Світового банку, допомагатиме іншим, які вирішать змінитися і розвиватися", - зазначив міністр фінансів.

Нагадаємо, 12 вересня в Україну приїде місія МВФ. Члени місії проаналізують перебіг виконання Україною зобов'язань для продовження кредитування.

У березні 2015 року МВФ відкрив чотирирічну програму EFF для України на суму $17 млрд. Вона передбачала проведення щоквартального перегляду програми і виділення Києву в 2015 році чотирьох траншів, у 2016 році - ще чотирьох. Реально Україна отримала тільки чотири транші, а терміни їх виділення затягнулися. Перший транш на $5 млрд Україна отримала в березні 2015 року, другий на $1,7 млрд - у серпні 2015 року, третій на $1 млрд - у вересні 2016 року, четвертий на $1 млрд - у квітні 2017 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram