ГоловнаЕкономікаБізнес

Світовий виробник млинового обладнання інвестує в Україну, - голова Аграрного фонду

Alapala Makina реалізує проект разом з Аграрним фондом.

Світовий виробник млинового обладнання інвестує в Україну, - голова Аграрного фонду
Фото: пресс-служба Аграрного фонда

Турецька компанія Alapala Makina, промисловий підрозділ Alapala Group, веде переговори про постачання в Україну обладнання для будівництва великого млинового комплексу.

Про це голова правління ПАТ "Аграрний фонд" Андрій Радченко повідомив в інтерв'ю РБК-Україна.

Він зазначив, що проект реалізується в партнерстві з ПАТ "Аграрний фонд". "Ми отримали від турецького виробника - компанії Alapala - пропозицію про постачання млинового обладнання. Фінансування буде здійснюватися турецьким Ексімбанком за ставкою EURIBOR (зараз нульова) плюс 2,5%. Тобто банк фінансує компанію Alapala, а вони з розтермінуванням на п'ять років постачають нам обладнання", - повідомив Радченко.

За його словами, місце розміщення майбутнього підприємства ще обговорюють. Він припустив, що це може бути столичний регіон, де дуже висока концентрація хлібопекарських підприємств. На сьогодні в Київській області працюють три найбільші хлібні холдинги країни - "Хлібні інвестиції", "Хліб Києва" і "Кулиничі". Передбачувана потужність нового млина становить 150 тонн переробки зерна на добу. Сума вкладень - 4,5 млн євро.

Зараз в Україні діє близько 900 млинів, з яких лише близько 20 промислові, з обсягом переробки понад 100 тонн зерна на добу. Радченко зазначив, що в цей час Аграрний фонд не має в своєму розпорядженні власні виробничі потужності, що не завадило компанії зайняти 12% внутрішнього ринку борошна й активно розвивати експорт. "Але для інтенсивного росту власні млини необхідні", - наголошує Андрій Радченко.

За його словами, крім ефекту для підприємства, цей проект буде мати позитивний вплив на галузь і загальний бізнес-клімат у країні, оскільки дасть сигнал міжнародним компаніям, що Україна залишається привабливою країною для інвестицій.

Alapala Group (Туреччина) включає 7 компаній, які працюють у промисловості, виробництві продуктів харчування, зовнішній торгівлі та будівництві. Alapala Makina заснована в 1954 році, є найстарішим і головним підприємством Alapala Group. Компанія спеціалізується на будівництві об'єктів харчової промисловості та виготовленні обладнання для виробництва, транспортування та переробки зернових культур. У своєму секторі Alapala Makina займає друге місце найбільших світових підприємств.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram